Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България е рекордьор по брой банки на глава от населението

Резултатите от стрес тестовете у нас и в Европа крият рискове, коментираха финансови експерти в "Денят ON AIR"

03.08.2016 | 20:40 Редактор: Мария Аладжова
България е рекордьор по брой банки на глава от населението

Резултатите за състоянието на банките у нас може и да изглеждат добре спрямо показателите на останалите страни в ЕС, но това не трябва да оставя встрани съмнения относно това доколко устойчив е банковият сектор в България.

Около това мнение се обединиха финансовите експерти Александър Николов и Методи Цанов.

Банковият сектор у нас е рекордьор по отношение на брой банки на глава от населението и печалба, коментира в "Денят ON AIR" Александър Николов.

По думите му критерият, по който се оценяват институциите, остава неясен с оглед на това, че има банкови сегменти, в които доходността е в пъти по-висока.

През периода април – юни у нас са се увеличени депозитите, кредитите и балансовият капитал, като същевременно е отчетен растеж на ликвидните активи.

През първата половина на 2016 г. банковият сектор реализира 773 млн. лв. печалба, като размерът ѝ е с 270 млн. лв. по-голям от отчетения към 30 юни 2015 г., сочат данните на Българската стопанска камара.

На 13 август БНБ ще обяви генералната оценка за стабилността на банките у нас.

Въпреки че резултатите от стрес тестовете в Европа са положителни, според Методи Цанов те крият множество рискове. 

"Мисля, че Гърция е много показателен пример за качеството на надзора на европейската администрация", коментира финансовият експерт.

По думите му банките могат счетоводно много лесно да прикрият реалния размер на своите лоши кредити, което не дава реална представа за състоянието им.

Чуйте пълния разговор във видеото: