Гарантирани ли са вложените ни средства в банките

30% от корпоративните спестявания и депозитите на гражданите са несигурни

09.08.2016 | 18:05
Гарантирани ли са вложените ни средства в банките

Към 30 юни 2016 г. приблизително 30% от влоговете на фирми и домакинства в банковата система са негарантирани. Това разкриват изчисленията на Investor.bg на база тримесечните данни на Българска народна банка (БНБ) за депозитите, обобщени по количествени категории и икономически дейности.

Според Закона за гарантиране на влоговете в банките като цяло незащитени са тези спестявания над 100 хил. евро, или 196 хил. лв. Но гарантиран може да е влог до 250 хил. лв. за срок от три месеца, ако той е възникнал в резултат на сделка с недвижим имот, например, както и в някои други случаи, разписани в закона.

Централната банка прави разбивка на броя и обема на депозитите за граждани и предприятия в 13 количествени категории, като най-ниският интервал е за депозити до 1 000 лв., а най-големия – за спестявания над 1 млн. лв.

Анализът обхваща последните три интервала – между 200 хил. и 500 хил. лв., между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. и тези над 1 млн. лв. Имайки предвид разпоредбите в Закона за гарантиране на влоговете в банките и съобразявайки се най-вече с интервалите на БНБ, приемаме че гарантирани са тези депозити до 200 хил. лв.

Така в края на юни 2016 г. делът на незащитените влогове спрямо общите спестявания на фирми и домакинства възлиза на 29,16%. Съотношението расте както на тримесечна, така и на годишна база – от 28,8% и 27,8%, съответно.

В абсолютно изражение става дума за общо негарантирани влогове в размер на 17,86 млрд. лв. От тях три четвърти са фирмени, а оставащата четвърт – на сектор домакинства, или 13,54 млрд. лв. и 4,32 млрд. лв., съответно.

Изчисленията на Investor.bg сочат, че обемът на негарантираните влогове се повишава с 3% на тримесечна и 14% на годишна база, докато темпът на прираст на гарантираните влогове, т.е. всички останали, е по-бавен. Дори излиза, че негарантираните спестявания растат по-бързо от растежа на общите спестявания, които нарастват с 1,6% за три месеца и с 8,5% за 12 месеца.

Изчисленията са базирани на данни само за нефинансовите предприятия, домакинствата, едноличните търговци, самонаетите и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (т.нар. НТООД). Извън обхвата на данните са депозитите на банки, държавни предприятия, общини, финансови предприятия (пенсионни фондове, застрахователи, посредници и т.н.), например, които по принцип са негарантирани.

Малко повече от две години след затварянето на Корпоративна търговска банка обемът на негарантираните депозити расте – тенденция, която контрастира с поведението на вложителите в тримесечията след събитията от лятото на 2014 г.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg