Финансовите средства на домакинствата у нас растат два пъти по-бързо от БВП

Заключението е на базата на последните 10 години, сочи доклад на "Индъстри уоч"

11.07.2016 | 12:12 Редактор: Мария Аладжова
Финансовите средства на домакинствата у нас растат два пъти по-бързо от БВП

Финансовото състояние на домакинствата в България расте с два пъти по-бързи темпове от брутния вътрешен продукт на страната за последните 10 години, показва доклад на "Индъстри уоч".

От 2005 година досега финансовото богатство на българите се е утроило като абсолютна сума, надхвърляйки 65 милиарда лева в края на 2015-а. 

Това се дължи на склонността на домакинствата да спестяват и високите лихви по влогове и депозити до 2013 година, обясни Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на консултантската компания.

"Имахме няколко години с нулев икономически растеж, в същото време обаче, тъй като доминиращата част от българските домакинства са вложения в банки и в пенсионни фондове, тези два типа активи не намаляха по време на кризата. Българите не преживяха кризата, теглейки от депозитите си от една страна. Тт друга страна пенсионните фондове са вложения, които се оправят по силата на закона и там няма как да има теглене. Така че този шок, който преживп капиталовият пазар и огромният спад в стойността на акцияите на българските публични компании поичти не се отрази на домакинствата", поясни той, цитиран от БНР.

В същото време жилищният пазар се е сринал с 38% по време на световната финансова криза и към края на 2015-а е възстановил едва 8% от тях. 

Чуждите инвестиции също драстично са намалели спрямо периода 2005-2008 година, пише още в доклада на "Индъстри уоч".