Иво Тодоров: Българските компании са научени да живеят в условията на криза

Санкциите от Русия ще стимулират конкурентоспособността и адаптивността им, коментира той

11.12.2014 | 12:39 Редактор: Мариета Иванова
Иво Тодоров: Българските компании са научени да живеят в условията на криза

Българските компании са научени да живеят в условията на криза, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Иво Тодоров от управителният съвет на Асоциацията на българските износители. Той коментира, че 2014 се оказва изключително тежка за българските износители, предвид продължаващото политическо напрежение в един от ключовите пазари за страната, а именно Украйна.  - „Бъдещето на Украйна в крайна сметка не е ясно и това се отразява много сериозно и негативно върху фирмите, които изнасят и които не са никак малко,“ посочи Тодоров.

Той отбеляза, че друга ключова причина за забавянето на темповете на износа като обща тенденция, въпреки отчетени леки ръстове за октомври, са свързани с наложените двустранни санкции между ЕС и Русия.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали българския пазар страда от насочването на повече европейски стоки към родния пазар, предвид наложените санкции от страна на Русия, Тодоров коментира, че това, че има повече стоки на един пазар, „означава, че има повече предлагане, т.е. повишаване на конкурентоспособността и ние, ако  го разглеждаме само като натиск върху пазара, не би било коректно. За мен това дава една възможност на българските фирми да покажат адаптивност и конкурентоспособност. Да Русия е основен партньор за Европа, но предвид създадената ситуация и чисто политическите решения, мисля, че Европа намери адекватен отговор“.

Тодоров коментира и потенциалът за износ на български стоки към Китай, отбелязвайки че интересът е двустранен.

„Има сериозен интерес от Китай, специално в инвестиционната сфера  към България, тъй като Китай оценява България като врата за износ към ЕС. Засега все още нямаме утвърдени традиции за износ към Китай, така че моите очаквания са да има едно синусоидно развитие – на спадове и върхове“, коментира Тодоров.