Победители и губещи в петролната игра

20.11.2014 | 11:22
Победители и губещи в петролната игра

Цената на петрола падна до 8-годишно дъно, в очакване на ОПЕК да не намали производството, съобщава Bloomberg.

Петролът влезе в мечи пазар, след като САЩ започна да произвежда с по-бързи темпове отколкото за последните 30г. на фона на признаци на забавяне на пазара. Водещите производители от ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Кувейт не отговарят на призивите за намаляване на производството преди срещата на ОПЕК във Виена на 27 ноември. Групата от 12 страни-производителки осигурява 40% от световния петрол.

"Цените на суровия петрол разширяват резкия спад днес след вчерашния доклад на API", казва Мирто Соку, ст. анализатор на лондонската Sucden Financial Ltd в имейл до Bloomberg. "Очакваме цените на суровия петрол да остават под натиск с днешния доклад на DOE за запасите. Всички чакат ОПЕК, а ситуацията не изглежда сигурна относно намаляването на производството", казва Соку.

Американският институт по петрола /API/ съобщи, че запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 3,7 млн барела в седмицата, завършвата на 14 ноември.

Сенатът отхвърли проектозакон за одобряване на петролопровода до Канада Keystone XL за 8 млрд долара след години политически борби за работни места, промени в климата и енергийна сигурност. Съоръжението, предложено през 2008 би разполагало с капацитет да пренася 830 000 барела на ден и да свърже петролните пясъци на Алберта с Мексиканския залив в ЩА през щатите Монтана, Южна Дакота и Небраска.

Хоризонталните сондажи и фракингът успяха да извлекат петрол от досега недостигнати залежи в Тексас и Северна Дакота, с което произвоството в САЩ достигна 9,06 млн барела на ден, най-слабите данни на EIA от януари 1983. Ръстът на производството може да спре, ако цените паднат до 60 долара за барел, смята Адам Сиемински, администратор в статистическия отдел на Департамента по енергетика, цитиран от Bloomberg.

 

Още по темата

Коментар на Райън Чилкот от студиото в Лондон на Bloomberg TV за големите печеливши и губещи от ниските цени на петрола.


Направихме проучване сред международните инвеститори. Те казват, че в тази ситуация САЩ излизат като ясен победител.

Не само заради ниските цени на петрола, от които се възползват потребителите. Причината за ниските цени е в производството на шистов газ в САЩ. Така се усилва и енергийната сигурност в страната. Най-големият губещ според инвеститорите е Русия, защото тя има нужда от по-високи цени на петрола от сегашните за бюджета си, за да излезе на нулата.

Това е голям проблем там.

Ед Морис, директор проучвания в Citigroup коментира много добре ситуацията.

Как са сменя пейзажът.

Например преди 25г. когато имахме ниски цени на петрола в края на 80те, това допринесе, но не решително - за разпада на Съветския съюз. А сега трябва да следим не само Русия, но и Иран, който има нужда от 143 долара за барел, според нашите изчисления. Венецуела има голям проблем.

От страната на печелившите - обикновено когато се говори за промяна в цената на петрола, има се предвид на промяната в богатството от компаниите и страните-производителки и на петрол - към страните-вносителки и потребителите.

Така че най-големият потребител, САЩ, е облагодетелстван.

Но и Китай, който внася 60% от петрола си.

Теоретично това би трябвало да страните, които се възползват най-много от евтиния петрол.

Но сигурно ще откриете няколко икономисти, които ще попитат защо не виждаме доказателство за това -като ръст не само в Китай, но и в Европа?

 

Като говорим за Близкия Изток, вниманието е обърнато към ОПЕК и срещата на 27 ноември, когато ще имаме среща. Вие ще бъдете там, Райън.Какво ще направи ОПЕК?

Съвсем малко знаем.

Всички министри на петрола са много тихи, особено Саудитска Арабия, която е сигурно най-важната от всички страни, защото е най-големият производител в ОПЕК.

Очакванията са, че може да не получим съкращаване на производството, особено заради саудитците и това, което направиха досега.

Те намалиха цените преди месец. Вместо да ги увеличат.

Май саудитците казват на другите страни от ОПЕК - вижте, ако ще намаляваме, ще го правите и вие.

Има доста дипломатически совалки. Не само в ОПЕК, но и извън организацията.

Венецуелците бяха в Москва в началото на седмицата например.

Ще видим. Това, което чух аз е, че искат да се придържат към квотите си.

Те всъщност нямат нужда от намаляване на производството.

Ако искат да го намалят до 900 000 барела на ден, те могат просто да се договорят да следват  правилата си - което не са правили отдавна.

 

Още по темата

Ами цената? Част от анализа показва, че може би влизаме в 4-5-годишен цикъл на цена от 60-80?

Да, това  ще определящо в мисленето на саудитците. Никой всъщност не знае къде отива цената на петрола. Тя падна от 115 долара преди няколко месеца до 80 сега.

Но това не означава, че ще падне до 60, нито, че ще остане на 80.

Много анализатори казват, че ни трябва черен лебед, геополитическо събитие, терористично нападение над петролно поле, промяна в картината на търсенето, но никой не вижда търсенето да се повишава толкова много в близко бъдеще.

Нито пък голяма промяна в цената на петрола.

Нито дори намаляване на производството на ОПЕК, което би повишило цената веднага.

Така че вероятно е рано. Може би тези министри, които се събират на всеки шест месеца, които са много консервативни и винаги решават какво да правят извън заседанието, така че на може би на 27 ноември може би няма да решат да намалят производството и цената да падне.