ИДИЛ търси мениджър за петролния си бизнес-Times

01.11.2014 | 21:21

Джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта предлагат работа, съобщава британският вестник Times.

След поредицата и фатални инциденти в иракските петролни полета, превзети от ИДИЛ през юни ислямистите вече търсят мениджър, който да управлява рафинериите им и да спре низходящата тенденция в развитието на печелившия петролен бизнес.

Според изданието правилният кандидат трябва да има едновременно опит и да бъде напълно посветен на каузата на ислямистите, за което ще получава заплата от 225 000 щ.д. годишно.

Позицията мениджър на рафинерия е най-високопоставената от няколко работни места, които обяви ИДИЛ.

Британският вестник съобщава, че информацията за свободните позиции се разпространява неофициално.

В последно време доходите на ИДИЛ от нелегална продажба на петрол намаляха с над две трети и продължават да падат.

Представители на Северната петролна компания на Ирак предполагат, че по този начин групировката се опитва да привлече на своя страна местни специалисти по петрола.

 

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че САЩ и неговите съюзници увеличават усилията за блокиране на финансите на Ислямска държава и привлекателността й за младите мюсюлмани, съобщава Bloomberg.

Има признаци, че водените от САЩ въздушни удари са спрели напредването на групировката, каза Кери в интервю за Ал Хънт за предаването Charlie Rose по PBS.

Кери каза, че напредването на ИДИЛ е било спряно, посочвайки като причина за това успешните усилия за борба с ислямистите в Ирак.

„Започваме да атакуваме контролните им пунктове и петролните им съоръжения“, които използват за финансиране, каза Кери в интервюто за Чарли Роуз, чието предаване се излъчва и по телевизия Bloomberg.

Американските власти смятат усилията за намаляване на финансирането и набирането на членове като жизненоважни следващи стъпки за отслабване на ИДИЛ, чиито потоци от нови бойци и печалби от нелегален трафик на петрол и други източници доведоха до превземането на нови територии в Ирак и Сирия.

„Работим по мерки, които трябва да се вземат заедно с други страни за спиране на възможностите за парични трансфери“ и за идентифициране и блокиране на големите дарители, както и за „идентифициране на средствата, чрез които събират пари в по-малки суми, но от по-голям брой хора“, каза Кери.

Държавният секретар съобщи още, че САЩ говори с Русия и страните от Персийския залив като Саудитска Арабия по въпроса как „можем да се справим със Сирия по-съгласувано“.