Давутоглу: Турция ще помогне на коалицията срещу режима на Асад, ПКК и ИДИЛ

28.10.2014 | 16:51
Давутоглу: Турция ще помогне на коалицията срещу режима на Асад, ПКК и ИДИЛ

Турция не може да се очаква да изпрати войници в обсадения сирийски граничен град Кобане и само иракските кюрдски войски пешмерги и собствената умерена опозиция в Сирия могат да го спасят, заяви министър-председателят на Турция Ахмед Давутоглу.

В интервю за Би Би Си Давутоглу каза, че неговата страна ще продължи да помага на коалиционните сили, ако има координиран план за създаване на "демократична" Сирия.

В интервю за Лиз Дюсет Давутоглу призова за въоръжаване и обучение на Свободната сирийска армия.

Той описа и предизвикателствата пред спасяването на Кобане.

Той каза, че Турция няма да позволи на коалиционните сили да използват военната база в Инджирлик, ако не бомбардират силите на президента Асад.

"Ще помогнем на всякакви части, включително Свободната сирийска армия така че, ако ИДИЛ напусне, режимът да не се върне. Ако ИДИЛ напусне, да не дойдат терористите от ПКК. Ако ИДИЛ бъде елиминирана не бива да продължават жестоките кланета. Има нужда от интегрирана стратегия" каза Давутоглу.

"Ще помогнем на всякакви части, на всяка коалиция с всички средства, ако имаме общо разбиране за нова, плуралистична, демократична Сирия и за борба срещу всички престъпления срещу човечеството, извършени от ИДИЛ като терористична организация и от режима, като брутален режим."

Турция обяви ИДИЛ за терористична организация през 2013. ПКК също е обявена от Турция за терористична организация.

Иракските кюрди смятат да влязат в Кобане, съобщи за CNN представител на кюрдските въоръжени формирования, пешмергите, Халгурд Хикмат.

"Отрядите на пешмергите бяха готови от няколко дни да влязат в града, когато се появиха логистични проблеми. Но сега вече няма.. Има вероятност да се отправят към града днес или утре. .. Сега имаме съгласието на Турция" каза Хикмат.

Американската военна авиация бомбардира позициите на Ислямската държава в Ирак и Сирия /ИДИЛ/ около Кобане от няколко седмици, но само въздушни удари не са достатъчни да отблъснат бунтовниците, смята Давутоглу.

"Спасяването на Кобане, възстановяването на контрола на Кобане и някои райони около Кобане от ИДИЛ, за това има нужда от военна операция", каза Давутоглу за Би Би Си.

Той обаче даде да се разбере, че нито Турция, нито коалицията, водена от САЩ ще изпрати сухопътни войски.

"Единственият начин да се помогне на Кобане след като другите страни не искат да използват сухопътни части е да се изпратят миротворци или умерени войски в Кобане. Кои са те? Пешмергите.. и Свободната сирийска армия", каза Давутоглу.

С усилването на боевете, Пентагонът ревизира изчисленията си за кампанията. Военното министерство на САЩ оцени операциите срещу ИДИЛ на $8.3 млн. на ден.

Защитниците на Кобане все още не виждат подкрепленията, въпреки плановете, обявени миналата седмица от части на пешмергите и тежко въоръжение, съобщава АФП. Висш кюрдски представител съобщи за агенцията, че Турция едва сега е разрешила на пешмергите да минат през нейна територия.

"Готови сме да ги изпратим", каза Мустафуз Кадер, който оглавява министерството, отговарящо за пешмергите.

Четири турски военни самолети RF-4E прелетяха над Северен Ирак за маркиране на обекти на ПКК, съобщи в изявление турският Генерален щаб.

Съобщението бе направено след като стана ясно, че трима неуниформени турски войници са били убити в района на Хакари на 25 октомври от маскирани въоръжени мъже. Седем души бяха задържани след престрелката.

Иран обвини Турция в удължаване на тригодишния конфликт в Сирия с настояване президентът Башар Асад да бъде свален и подкрепяйки терористични групировки, съобщи официалната агенция ИРНА.

В интервюто си за Би Би Си Давутоглу опроверга обвинението.