Турция разреши на САЩ да използват нейни военни бази за нанасяне на удари джихадистите

В град Кобане битката между джихадистите и кюрдите продължава

13.10.2014 | 08:40 Редактор: Ирина Георгиева
Турция разреши на САЩ да използват нейни военни бази за нанасяне на удари джихадистите

Турция разреши на САЩ и международните им партньори да използват нейни военни бази за нанасяне на удари срещу организацията Ислямска държава. Новината беше съобщена от Пентагона. В град Кобане битката между джихадистите и кюрдите продължава. През нощта центърът на града беше обект на тежък артилерийски огън.

Международната общност от седмици притиска Анкара да се включи по-активно в борбата с джихадистите. За това протестираха и десетки хиляди кюрди в големите европейски градове. Явно натискът дава резултат. освен предоставяне на военните си бази, Турция се е съгласила нейни спецчасти да обучат 4 хил. сирийски военни на турска територия, които да се изправят срещу джихадистите.

Съветникът по национална сигурност на президента Барак Обама – Сюзан райс обяви, че Вашингтон не е отправял искане към Турция да изпрати свои военни срещу Ислямска държава. По думите й Анкара и в момента помага в борбата с екстремистите, силно ограничавайки потока на чуждестранни бойци, желаещи да се включат в редиците й, както и пресичайки каналите за експорт на петрол от контролираните от тях находища.

Сирийската обсерватория за човешки права съобщава, че след дни на настъпление на джихадистите в Кобане, кюрдите са успели да запазят позициите си. Само през последните 24 часа те са убили 36 бойци на Ислямска държава.

Води се около административните сгради в Кобане, които преди два дни бяха завзети от екстремистите.  Позициите на джихадистие в Кобане са основна цел и на въздушните удари от страна на международните партньори. Три от общо 4 атакувани локации през уикенда са в града.