ОПЕК води ценова война с ИДИЛ

01.11.2014 | 21:50
ОПЕК води ценова война с ИДИЛ

Членовете на ОПЕК, групата страни, произвеждащи 40% от петрола в света водят вътрешна ценова война в опит да запазят дела си на пазар, засегнат от свръхпредлагане, съобщи министърът на петрола на Ирак Адел Абдул Махди, цитиран от Bloomberg.

„Има ценова война в ОПЕК“, каза Абдул Махди по време на вечерната сесия на парламента в Багдад на 30 октомври 2014, излъчвана по държавната телевизия.

„Пазарните фундаменти се промениха с допълнителните 3 милиона барела на ден суров петрол, които излизат на пазара в момент, когато ръстът в Китай и Индия е забавен“, каза Махди.

Още по темата

Цените на суровия петрол паднаха над 20% от пика през юни, навлизайки в мечи пазар. Глобалните доставки растат с бума на шистовия петрол в САЩ, където производството е на най-високото си ниво от 30г., а търсенето расте най-слабо от 2009. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол намали цената на петрола за Азия до шестгодишно дъно на 1 октомври, мярка, повторена от Иран.

В първата седмица на ноември саудитците ще обявят официалните продажни цени за декември. Азиатските трейдъри са разделени по въпроса дали кралството ще задълбочи спада в цената, която хвърли петрола в мечи пазар. Седем анализатори, запитани от Bloomberg очакват нови намаления, шестима прогнозират цените да остават без промяна, а само двама очакват ръст.

Членовете на ОПЕК увеличиха производството до 14-месечен връх от 30,974 млн. барела на ден през октомври, начело с Ирак, Саудитска Арабия и Либия, според отделно проучване от Bloomberg на петролни компании, производители и анализатори. Производството на петрол на САЩ се повиши в предпоследната седмица на октомври до най-високо ниво от 1983, според статистиката на Министерството на енергетиката на САЩ.

„Срещата, планирана от ОПЕК през ноември ще обсъди въпроса и се надяваме да постигнем споразумение по всички въпроси“, каза Абдул Махди.

„12-членната група ще води спорове, защото Саудитска Арабия не слуша призивите за намаляване на производството, дори при продължаващия спад на цената“, каза зам.-председателят на IHS Inc Даниел Йергин, цитиран от Bloombеrg.

ОПЕК не води ценова война, заяви секретарят на групата, Абдала Ел-Бадри.

„Нашите страни следват пазара. Хората продават по пазарна цена“, каза той на конференцията за петрола и газа в Лондон на 29 октомври. Членовете на групата ще решат на 27 ноември във Виена дали да намалят общата цел на производство от 30 млн. барела на ден, договорена през декември 2011.

Единственият призив з анамаляване на тавана дойде миналата седмица от представителя на Либия в Опек Самир Камал. Производството трябва да бъде намалено на 29,5 милиона барела на ден, каза той, обявявайки личното си мнение, а не официалната позиция на либийската държава.