Рано е да се каже дали петролът ще остане евтин: Фокс

Ефектът върху GCC

17.11.2014 | 13:36
Рано е да се каже дали петролът ще остане евтин: Фокс

Главният икономист на Emirates NBD Bank, Тим Фокс коментира от Дубай ефекта на ниските цени на петрола върху страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив /GCC/. С него разговаря Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон.


Още по темата

Вие правите доста проучвания. Как могат да се развият нещата в региона, който следите?

Регионът е разделен на два лагера. Единият изнася, а другият - внася петрол.

Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив /GCC/ са най-уязвими, като имаме предвид, че е основният износител.

Изненадващо в момента е как балансираните цени на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив се повишиха в последните години.

Това създава известна уязвимост в цените на петрола, при тяхното понижение.

Смятам, че пазарите на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив са леко изнервени от спадовете на цените на петрола.

Напоследък има спекулации относно евентуалните реакции след срещата на ОПЕК в края на ноември 2014, ако те решат да променят добива, за да се опитат да балансират цените на петрола и да ги подкрепят.

Засега това е малко несигурност, но пазарите на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив определено чакат срещата на 27 ноември.

Относно другите пазари - вносителите на петрол, те ще спечелят малко от бюджетна позиция, като имаме предвид начина, по който спадът на петролните цени ще бъде полезен за разходите на вноса.

Но има други ефекти, които могат да бъдат доста негативни, например вторичните - върху страни, извън страните от GCC, които са зависими от тях в търговските си отношения.

 

 

Още по темата

Интересно, някои от тези страни, които внасят петрол в Близкия Изток и Африка - като Мароко, Тунис, Йордания и Ливан не само се възползват от по-ниските цени на петрола. Те може би усещат проблеми в търговията с някои от партньорите си от GCC. Кои от тези страни са най-силно изложени на този негативен ефект? Ако по-ниските цени на петрола се отразяват на GCC, къде другаде се усеща натискът им?

Във всички страни, които имат връзки със страните от GCC - страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив чрез търговия, туризъм и ПЧИ може да видят вторични ефекти.

Смятам, че всичко това зависи колко дълго цените на петрола ще останат ниски.

И дали ще паднат още.

В миналото сме виждали ситуации, в които ниските цени на петрола са продължавали да падат в краткосрочен план, само за да се обърнат също така бързо.

Затова за мен е прибързано да се твърди, че цените на петрола завинаги ще останат ниски. Видяхме как през 2008 паднаха рязко през финансовата криза, за да се възстановят много силно.

По същия начин през 2012 имаше 25% спад в цената за един месец, а след това се върна бързо към ръст.

Така че е рано да се смята, че цените на петрола неизбежно ще падат.

Бихме предположили, че това няма непременно да се случи.

Вторичните ефекти, за които говорим просто усложняват картината.

Мисля, че ситуацията изисква определена перспектива при коментар.

 

Очаквате ОПЕК да свие производството в края на месеца?

В момента вероятно е твърде рано да се каже.

Бих се изненадал да го направят само на базата на забележките, които бяха направени в последните седмици.

Някои от производителите като Саудитска Арабия остават в сравнителен комфорт. Исторически цена от 80 до 100 долара е сравнително управляема от гледна точка на Саудитска Арабия.

Дали цените на петрола останат на сегашното ниво от сега до края на ноември - подозирам, че няма да е така. Но има време до срещата. Има възможности за още намаление преди нея.

Това би предизвикало реакция по време на срещата.

 

Още по темата

Как се отразява напрежението в региона на решенията на ОПЕК? Има атаки от страна на Ислямска държава, гражданската война в Сирия продължава, също и в Ирак и Либия. Ще се отрази  ли това на решението на ОПЕК?

Засега тези бунтове и насилие не се е отразило на доставките на петрол.

Доставките от страни като Ирак, дори от Либия са доста високи. От тази гледна точка вероятно може да се говори за коригиране на производството, защото предлагането расте в последните месеци.

Но не вярвам, че в момента ефектът на регионалните конфликти се отразява значително върху производството на петрол.


GCC - Gulf Cooperation Countries - страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив са шест: ОАЕ, Бахрей, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия.

Регионалната организация е създадена през 1981 с цел подкрепа на координацията, интеграцията и взаимните връзки между страните. Всички страни от Съвета са членове и на Арабската лига, а Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ са в ОПЕК.

ЕС има двустранни отношения със страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив чрез Договора за сътрудничество от 1988.

GCC e петият най-голям експортен пазар на ЕС /95 млрд евро износ за 2013/ http://eeas.europa.eu/gulf_cooperation/index_en.htm.

На 5 март 2014 Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ изтеглиха посланиците си от Катар в резултат от нежеланието на Катар да спре подкрепа за групировки, считани за заплаха за стабилността, в частност Мюсюлманското братство.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма