САЩ изпраща още 1500 войници в Ирак

08.11.2014 | 00:42
САЩ изпраща още 1500 войници в Ирак

Президентът на САЩ Барак Обама разпореди изпращането на още 1500 войници в Ирак.

Така числеността на американските части в страната се удвоява.

Новият контингент ще съветва и обучава отново иракските части, биещи се с групировката ИДИЛ, съобщи Белият дом.

"Президентът Обама е взел решението по молба на правителството на Ирак и по препоръка на министъра на отбраната и военното командване на базата на оценка на нуждите на иракските сили за сигурност", съобщи Пентагонът.

Мисията ще се изпълнява в координация с много коалиционни партньори и ще се финансира чрез Фонда за за обучение и въоръжение на Ирак /Iraq Train and Equip Fund (ITEF)/, който администрацията ще предложи на Конгреса.

Финансирането изисква 1,6 млрд долара, съобщи Белият дом.

В Ирак има 1400 американски войници, малко по-малко отпреди, когато бяха 1600, съобщава Ройтерс.

Пентагонът съобщи, че смята да установи няколко бази в страната, за да обучава девет иракски бригади и три бригади бойци пешмерга. Те ще бъдат установени в северната, западната и южната част на Ирак.

Американските военни ще помагат и съветват в оперативни центрове, които ще добавят към вече съществуващите в Багдад и Арбил.

Съобщението бе направено в деня, в който президентът на САЩ имаше среща в Белия дом с членове на Конгреса в Белия дом, на която ги информира за борбата с ИДИЛ.

Белият дом представи и стратегията си за борба с ИДИЛ и предложението си за финансиране на операциите на контингента в чужбина за 2015.

Администрацията ще поиска одобрението на 5,6 млрд. долара за операции на контингента в чужбина "за действия по унищожението и окончателното поражение на ИДИЛ".

Това е допълнителен бюджет към поисканите от Конгреса $58.6 млрд през юни 2014, които включваха разходите за операции в Афганистан, в целия регион на Близкия Изток и други критични мисии.

През юни 2014 разходите за военните операции срещу ИДИЛ не са били включени.

Средствата ще се използват за подкрепа на регионалните партньори на САЩ срещу екстремистки заплахи край границите им.

Ще бъде финансирана и умерената сирийска опозиция, хуманитарни мисии в Ирак и за "изобличаване на идеологията на ИДИЛ чрез усилване на позитивните послания чрез международни медии и дипломатически програми".