Ердоган не е съгласен с бомбардировките на Кобане

01.11.2014 | 13:42
Ердоган не е съгласен с бомбардировките на Кобане

Турският президент Реджеб Тайип Ердоган осъди бомбардировките на САЩ и неговите съюзници на сирийския град Кобане по време на посещението си в Париж на 31 октомври 2014, съобщава RFI.

"Защо коалиционните сили продължават да бомбардират Кобане", попита Ердоган на пресконференцията след срещата с френския президент Оланд. "Не говорим за нещо друго, освен за Кобане, който е на турската граница? Защо се съсредоточават върху Кобане, а не върху Идлив, Хама, Хомс или Ирак, 40% от които са окупирани. Защо не се вземат мерки и да се провеждат операции на други операции, а само в Кобане" - попита турският президент.

Пентагонът съобщи, че американски самолети са извършили 10 въздушни удара по Кобане в сряда и четвъртък.

След натиск от американски и международни групи за солидарност Турция позволи на кюрдските бойците от Ирак, пешмерга, да минат през нейна територия на път за Кобане.

В Турция хиляди кюрди, повечето от които симпатизират за ПКК ги посрещнаха радостно.

Правителството на Ердоган, което неотдавна спря преговорите с ПКК и другите кюрдски партии досега не позволяваше на кюрдите да минават границата, за да се бият в Кобане.

Сирия протестира срещу навлизанего на пешмергите на нейна територия, оценявайки действията като "нарушение на суверенитета".

Френският президент Франсоа Оланд се съгласи с Ердоган, че Кобане не е ключов град и каза, че най-важният град е Алепо /Халеп/.

Но добави, че "дори и Кобане да бъде опразнен, необходимо е да се осигурят необходимите подкрепления и в това отношение ние имаме вяра в Турция".

Оланд обвини Башар Асад в подкрепа на Ислямска държава.

/Корица: Elysee.fr/