Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма да бъде предприета стъпка за намаляване на добива на петрол, смята Васко Начев

Решението на италианската компания Eni е очаквано

05.11.2014 | 23:15 Редактор: Ирина Георгиева

Няма да бъде предприета стъпка за намаляване на добива на петрол, прогнозира енергийният експерт Васко Начев. Пряко от Индонезия, той се включи в предаването Денят Он Ер, където коментира, че на следващата среща на ОПЕК на 27 ноември в никакъв случай няма да бъде взето подобно решение и сегашната цена може да се компенсира само с по-висок добив.

"Голяма част от бюджетите на страните членки на ОПЕК са разчетени на значително по-високи цифри и единствено те могат да компенсират сегашната цена с увеличен добив. Така че в никакъв случай няма да бъде предприета стъпка за намаляване на добива, тъй като има 1 милион барела дневен добив, който е в излишък на пазара и всяка държава, която си позволи лукса да намали добива на това и всички погледи са насочени към Саудитска Арабия, тя неминуемо ще изгуби част от изгубените позиции." - обясни Начев.

Решението на италианската компания Eni не би трябвало да е изненада за никой, защото те поддадоха индикации още от ранна пролет, че ще напуснат проекта Южен поток.

"Eni понесоха тежки загуби от Либия. Eni понасят и тежки загуби от руските санкции, защото тяхната дъщерна фирма Saipem - има доста силно присъствие в Русия и техните обеми ще бъдат драстично намалени до 2016г. и това не говори нищо добро за финансовото състояние на компанията."- допълни Начев.

Чуйте: