Лойдс се стабилизира

След като държавата влезе в собствеността на Lloyds в разгара на финансовата криза, сега постепенно правителството разпродава дяла си, с което правата на институцията стават все по-големи.

03.02.2014 | 12:57 Редактор: Деян Иванов
Лойдс се стабилизира

Компанията обяви, че печалбата й за 2013 е по-висока от предвижданата. Банката също така иска да възобнови изплащането на дивиденти. Това е един от приоритетите й. Lloyds, разбира се, не може да изплаща дивиденти главно защото правителството притежава дял в компанията.

Правителството обаче постепенно се освобождава от акциите си в Lloyds. Така че това е новина, от която акционерите на компанията ще останат доволни. За 2013 банката предвижда нетната печалба от 1,6 милиарда паунда. Тази печалба надхвърля очакванията на анализаторите. Lloyds изтъква също, че води преговори с британския регулатор, PRA, Prudential Regulation Authority, за възстановяване на правата й да изплаща дивиденти.

Това, което те искат, е отново да започнат да изплащат дивиденти на акционерите си през втората половина на 2014. Нито Royal Bank of Scotland, нито Lloyds могат да изплащат дивиденти, след като в разгара на финансовата криза правителството придоби дялове в двете банки. В края на миналата година Lloyds започна да продава дялове на други банки и това, което се говори в инвестиционната общност, е, че компанията наистина има желание да възобнови раздаването на дивиденти, както и да продължи да продава активи. Като цяло добри новини за акционерите на Lloyds. Печалбата на Lloyds се оказва по-добра от очакваната.

(източник: Bloomberg)