ФЕД намали стимулите с още 10 милиарда

Федералният резерв на САЩ реши да продължи свиването на монетарните стимули за втори пореден път. Количествените улеснения бяха намалени с още 10 милиарда долара месечно до ниво от 65 милиарда.

30.01.2014 | 17:21 Редактор: Деян Иванов
ФЕД намали стимулите с още 10 милиарда

От Резерва обясняват решението си така: „индикаторите на пазара на труда бяха смесени, но нетно показват подобрение“, „икономическия ръст демонстрира добри стойности през последните тримесечия“. 

Интересно е, че това беше първото заседание без неразбирателства между тези, които взимат решенията от юни 2011-та. Това означава, че свиването на стимулите обединява тези които са притеснени от огромния обем активи на балансите на Федералния резерв и тези, които казват, че има още много какво да се направи, за да се намали безработицата.

Един от тези хора е Джанет Йелън, която ще замени Бен Бернанке, когато утре сдаде поста на председател. Икономисти, до които Блумбърг се допита предричат, че ФЕД ще продължи да ограничава помощите на всяко свое заседание и пълното им нулиране ще се случи не по-късно от Декември 2014-та.

(източник: Bloomberg)