Леново купува Моторола

Те ще платят под формата на кеш, акции и запис на заповед. 660 милиона долара са в кеш, 700 милиона долара в акции, а остатъчният баланс до 1,5 милиарда долара с 3-годишна запис на заповед.

30.01.2014 | 15:28 Редактор: Деян Иванов
Леново купува Моторола

Миналата седмица стана дума, че Леново планира да купи бизнеса за производство на сървъри на IBM. Сега разбираме, че те купуват мобилните телефони Motorola от Google. 

Те със сигурност ще получат търговската марка и всички бъдещи продукти – всичко, което е в процес на разработка. Също така ще имат правото на лиценз, ще могат да лицензират интелектуалната собственост. Motorola притежава около 17 хиляди патента патента, които Google в общи линии ще задържи. Над 2000 от тях все пак ще бъдат отстъпени на Леново. 

Според последни данни от края на декември Леново държат около 4,5% от глобалния пазар на смартфони. Така че те искат да разширят този дял особено спрямо компании като Apple, която държи 17% и Самсунг с близо 30%. 

Изпълнителният директор на Google Лари Пейдж коментира, че сделката позволява на компанията му да посвети енергията си на иновации в цялата екосистемата на Android. 

(източник: Bloomberg)