Евгений Кънев: Спирането на еврофондовете може да размърда управляващите

Начинът, по който функционира публичният сектор, е начинът, по който се генерира доверие в икономика, коментира финансистът.

23.01.2014 | 19:26
Евгений Кънев: Спирането на еврофондовете може да размърда управляващите

Изводите от мониторинговия доклад на Европейската комисия не са новина за бизнеса, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансистът и управляващ съдружник в „Маконис” Евгений Кънев. Той добави, че ако няма правила, побеждава по-силният и че представителите на бизнеса, които са търсили решение на спор в съда или които са участвали в обществени поръчки, са добре запознати с това.

По думите му единствено спирането на еврофондовете могат да накарат управляващите да се размърдат. Следващата стъпка би била евентуално ограничаване на членството ни в ЕС.

Според Кънев поредният доклад на ЕК обаче изглежда показателен, че „мерките, които трябва да се вземат, са срещу съществуването на политиците в този им вид”. В подкрепа на твърдението си той даде за пример въвеждането на електронното правителство и по-скоро в отсъствието на активност в тази посока. Той подчерта, че финансовата част на решаването на проблема не е ключовата пречка.  

„Не става дума за милиарди. Просто няма желание да се въведе, защото няма да може да се краде”, подчерта Кънев.

Той посочи още, че ако няма експорт, страната ни все още щеше да е в рецесия.   

„Начинът, по който функционира публичният сектор, е начинът по който се генерира доверие в икономиката. Затова има нарастване на влоговете, защото хората не знаят какво ще се случи. При инвестициите също има отлив. И виждаме само кешови разплащания ден за ден”, коментира още Кънев.

Той подчерта, че през последните години единствено във ВЕИ сектора са привлечени сериозни инвестиции от реномирани страни.  

„ С таксата върху приходите, обаче, ги попариха, въпреки намесата на толкова асоциации.  Никой няма да дойде като види как държавата се отнася към чуждите инвеститори”, смята финансистът.

Според него, освен негативната перспектива, скоро и рейтингът на страната ни може да бъде понижен.

„Единственият начин е хората да разберат, че държавата не може да се управлява така, и да вземат мерки на следващите избори,” заяви още Кънев.