Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Македонист: Ако споразумението от Преспа не бъде прието, на Балканите ще настъпи нестабилност

Темата коментира д-р Спас Ташев от БАН

22.01.2019 | 20:52 Редактор: Велислав Филипов
Македонист: Ако споразумението от Преспа не бъде прието, на Балканите ще настъпи нестабилност

Нова ключова седмица за споразумението между Скопие и Атина за името на Македония. Вчера следобед започнаха дебатите по ратифицирането на договора от Преспа във Външната комисия на гръцкия парламент.

По-късно той бе бъде внесен и в пленарна зала, а вотът се очаква късно в четвъртък вечерта. Според социолозите сделката ще бъде одобрена с минимално мнозинство. Близо 70% от гърците са против споразумението с Македония.

"Ципрас обяви официално, че е постигнал мнозинство в парламента, което трябва да одобри споразумението от Преспа. По-скоро напрежението е около това, че гръцкото общество няма единна позиция по това, което се случи и по това, което предстои да се случва", обясни македонистът д-р Спас Ташев от БАН в "Денят ON AIR".

Според него големият въпрос сега е какво ще стане, ако договорът не мине.

"Договорът, които беше сключен, не предвиждаше етапност. Договорът предвиждаше целият път да бъде извървян в Македония, а след това в Гърция. Засега не е ясно какво ще стане, ако споразумението не бъде прието, може би в целия регион ще настъпи нестабилност", сигурен е експертът.

Д-р Ташев уточни, че гръцката опозиция подготвя големи митинги в четвъртък, които може да повлияят на мнението на депутатите от парламента.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.