Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Превенция: Безплатни профилактични прегледи в 24 столични ясли

Очаква се кампанията да продължи и в детските градини

26.11.2018 | 20:41 Редактор: Тодор Петров
Превенция: Безплатни профилактични прегледи в 24 столични ясли

Започват профилактични прегледи в столичните ясли. От общината са предвидили прегледите да стартират на 5 декември. Ще бъдат прегледани около 2500 деца.

"Подготвихме цяла кампания за профилактични прегледи в 24 ясли. Специалистите ще направят прегледи и ако има нужда ще препоръчат допълнителна грижа", заяви зам.-кетът на София Дончо Барбалов пред Bulgaria ON AIR. 

Прегледите ще бъдат безплатни, изисква се единствено писмено съгласие от родителите. От общината се надяват след приключване с детските ясли да продължат да работят и в детските градини.

Междувременно Министерският съвет излезе с решение Университетска болница "Лозенец" да стане национална педиатрична клиника. Дончо Барбалов очаква проектът да бъде реализиран възможно по-скоро. 

"Болница "Лозенец" е добър избор, разполага с много добра база. Най-важно е да имаме специалисти. Водим кампания как да привличаме и да задържаме специалисти. Мотивацията не е само в заплатата. Идеята е да създадем морални и професионални стимули. Стремим се да закупуваме апаратура на най-съвременно ниво", обясни той.

В предаването "Денят ON AIR" Барбалов посочи, че догодина ще бъдат открити поне още няколко детски градини, за да има повече място за децата в София. От общината продължават да настояват да няма училища без физкултурни салони. 

"Още има, но са малко. Надяваме се догодина да решим този проблем", отбеляза той.

А в петък в 17 ч. столичният кмет Йорданка Фандъкова ще запали украсата на коледната елха в София.

Вижте видеото с целия разговор.