Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Казусът с "Олимпик" не е драматичен проблем, засягащ националната сигурност

Днес се проведе извънредно заседание в парламента, инициирано от БСП

21.08.2018 | 20:03 Редактор: Лазарина Колчагова
Анализатори: Казусът с

Днес се проведе извънредно заседание в парламента, инициирано от БСП. Поводът бе фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик", както и проблемите с Търговския регистър. 

По време на заседанието парламентът прие оставката на зам.-шефката на КФН Ралица Агайн, а премиерът предложи свикването на работна група, която да потърси решение по казуса.

В студиото на Bulgaria ON AIR темата коментираха политологът Георги Киряков и журналистът Евгени Петров.

"При такъв тип компании като "Олимпик" наблюдаваме дъмпинг. В конкурентна среда от компанията са пробили с ниски цени. Доколкото стана ясно днес, "Олимпик" оперира само на българския пазар. Имало е сериозно подбиване на цени в сфера, в която трудно се оперира", каза Георги Киряков. 

Според журналистът Евгени Петров, пропускът не е бил на българското законодателство. Той цитира думите от изказването на Ралица Агайн, че парите, които събира "Олимпик" за година са една идея над средните. 

"Впечатлението, че това е проблем, засягащ едва ли не националната сигурност не е така. Нещата не са толкова драматични", заяви Петров в "Денят ON AIR".

По думите на Георги Киряков, казусът "Олимпик" се отнася до взаимни отношения между частни клиенти и търговско дружество. 

"Държавата може да се самосезира ако има нарушения на законодателството, каквито е нямало. Шофьорите взимат най-евтината застраховка "Гражданска отговорност", защото знаят че е задължителна и при произшествие няма да получат обезщетение", каза още икономистът.

Евгени Петров определи като "деликатен момент" факта, че дружеството още не е обявено в несъстоятелност. 

"Можеха да ни осъдят като държава. Има данни и сигнали, но несъстоятелност още не е настъпила. Когато тя настъпи, тогава могат да бъдат изплатени тези вноски", поясни Петров. 

Журналистът сподели наблюденията си от парламентарното заседание - 173 гласуващи народни представители, като отбеляза, че това се случва рядко дори в редовна сесия.

"Процентно бяха равни управляващи и опозиция, "ДПС" и "Воля" имаха символично присъствие", информира още Петров.

Гледайте видеото.