България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Олимпик" фалира, Търговският регистър се срина, депутатите се събират... Какво следва?

Коментар на икономистите Кольо Парамов и Мартин Димитров

21.08.2018 | 15:32 Редактор: Тодор Петров

Фалитът на застрахователната компания "Олимпик" продължава да стои на дневен ред. Крахът повдигна много въпроси, а по инициатива на БСП депутатите се събират на извънредно заседание в 13 часа в Народното събрание. Те ще обсъдят проект за решение по казуса "Олимпик" и ще изслушат премиера Бойко Борисов във връзка със срива в Търговския регистър.

Икономистът Кольо Парамов посочи, че реакцията на депутатите е навременна заради отговорността, която парламентът трябва да поеме. По думите му управляващата шефка на финансовия контрол получава 13 хил. лева заплата, а нейната заместничка получава 11 хил. лева. 

"Те са допуснали фундаментални грешки, за да дойде положението до фалит", посочи Парамов пред Bulgaria ON AIR, визирайки казуса "Олимпик" и добави, че държавата трябва да реши въпроса за не повече от 7 дни.

"Трябва да видим кой кой е в компанията. Трябва да видим има ли българска стара връзка, кои участват в нея и по какъв начин са създали възможности държавата да тласка потенциални клиенти към тази компания", обясни Кольо Парамов.

Икономистът Мартин Димитров подчерта в "България сутрин", че сме можели да поискаме проверка на "Олимпик" още преди години, наблюдавайки финансовите отчети на компанията.

Той подчерта важността на въпроса кои държавни фирми са избрали "Олимпик" за своите застраховки. По думите му "работата не трябва да бъде набързо заметена".

"Много зачестиха подобни казуси, взеха през 1-2 години да се случват. Въпросът е догодина да нямаме следващия такъв казус. Ако имахме застрахователен надзор, който стриктно си гледа работата, нямаше да имаме такъв казус", настоя Мартин Димитров.

Коментирайки срива в Търговския регистър, той отбеляза, че където е имало такива казуси в други държави, те са решени на същия или на следващия ден. 

"Държавата в момента е на дефектирал автопилот. В България липсват наказанията за големите престъпления", каза още Димитров.

Вижте видеото с цялата дискусия.