Работна група от парламента ще търси решение за "Олимпик"

КФН е отговорност на парламента, а не на правителството, защото депутатите избират шефа ѝ, категоричен е премиерът Борисов

21.08.2018 | 15:44 Редактор: Велислав Филипов
Работна група от парламента ще търси решение за

Комисията за финансов надзор е отговорност на парламента, а не на правителството, защото депутатите избират шефа й и заместниците му. Това припомни премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на НС, свикано по искане на БСП заради фалита на кипърското дружество „Олимпик“ и така отговори на критиките на червените, че не поемал политическата отговорност.

"Не сме се месили по никакъв начин“, отсече Борисов, за да защити министрите си, след като червената шефка Корнелия Нинова го обвини, че имало разминаване между данните на КФН и на кабинета за застрахователното дружество.

А специално за зам.-шефката на КФН Ралица Агайн, чиято оставка беше поискана от правителството и която вече е факт, Борисов настоя, че не я е виждал, нито чувал от години - поне 4 или 5.

При него не бил постъпвал и какъвто и да било доклад от КФН.

Заради извънредното заседание на НС днес обаче Борисов призна, че вчера е извикал на разговор шефката на КФН Карина Караиванова, за да разбере за какво става дума.

"Сега съжалявам, че съм я викнал, защото днес мястото ни не е тук на този дебат, по никакъв начин не сме им се месили“, настоя премиерът.

Той обаче предупреди, че от службите са му докладвали, че има съществен проблем в застраховането.

"Има хора с по 300 – 400 автомобила застраховани в Италия, Германия, Италия, Гърция, Румъния, но те са с български регистрационни номера и така или иначе проблемът ще дойде тук“, обясни Борисов.

Става дума за евтини коли, които стрували по 4000 – 6000 лева и се карали от социално слаби хора в тези страни.

"Но когато настъпи застрахователна щета, нашите плащат“, допълни той.

В крайна сметка премиерът предложи работна група от всички партии в парламента да помисли откъде биха могли да се вземат пари, за да се компенсират ужилените шофьори, застраховали се във фалиралото дружество „Олимпик“.

Той упрекна социалистите, че като така категоричен настояват държавата да компенсира тези шофьори излизало, че само БСП искала да им помогне, а другите партии не.

"Това не е така, но въпросът е да знаем с какви пари го правим и какъв прецедент правим, предлагам всяка партия да излъчи по един или двама експерти или финансовата комисия, днес няма да го решим, но нека да поработят тези експерти няколко дни и да уеднаквим поне термините и да се каже може да се вземат пари оттук или оттам, но това да е на базата на постигнат консенсус, защото за като говоря с Горанов той казва - от този фонд не може, от другия не може“, предложи премиерът.

Според него нищо не пречи да има още едно извънредно заседание на НС, на което да се реши този въпрос.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)