Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Заплатата на българина с висок ръст и през 2018 година, но...

Доходите ни все още са далеч от средноевропейските, твърди икономистът Георги Вулджев

26.02.2018 | 20:27 Редактор: Велислав Филипов
Заплатата на българина с висок ръст и през 2018 година, но...

Според последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), икономиката ни достига нови високи нива на ръст, но все още доходите на българина са далеч от средноевропейските. Освен това трябва да се извършат реформи и да се подобри дейността на публичните институции.

"Трудно е да се прогнозира кога ще достигнем средноевропейските доходи, но се очаква заплатите да растат с бързи темпове и през 2018 година. За последните 10 години постигаме много висок ръст в заплатите и особено в последните 2 години доходите на българина нараснаха в пъти, но все още сме далеч", коментира икономистът Георги Вулджев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него експертите от МВФ са изненадани от икономическия растеж и от това, че сме задържали износа на високо ниво.

"Все пак според доклада на МВФ е необходима реформа в образователната система, защото има доста голям недостиг на кадри за бизнеса. В момента кадрите, които образователната система предоставя, не са достатъчни да задоволят търсенето на компаниите", отбеляза още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му един от основните проблеми, които спират икономическия растеж, е демографската ситуация в страната.

"В пенсионната система също има голям проблем. Може би пенсионните вноски също ще продължат да растат", коментира още гостът на предаването.

Вулджев уточни, че за 2018 г. експертите от МВФ препоръчват на компаниите ако имат бюджетен излишък да го спестят, за да се използва той за фискален буфер в бъдеще.