Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Зам-министър Адам Персенски: Повдигнатото ми обвинение е абсурдно

Според него действията на Прокуратурата се политизират

22.11.2016 | 20:16 Редактор: Ирина Георгиева
Зам-министър Адам Персенски: Повдигнатото ми обвинение е абсурдно

"В моя обвинителен акт пише, че аз с действията ми съм подпомогнал здравния министър Петър Москов да използва служебното си положение - моето и неговото, за да облагодетелстваме трета страна. Третата страна в случая е Министерството на здравеопазването на България, което е някакъв абсурд. Не мога да се съглася с такова твърдение и без да съм юрист". 

Това коментира зам-министърът на здравеопазването Адам Персенски ексклузивно в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той уточни: "Абсурдното нещо, което е в обвинителния акт, който се предявява към мен и министър Москов, е това, че ние сме извършили длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, което е, че чрез нашите действия, ние сме облагодетелствали трета страна. Най-абсурдното е, че тази трета страна е Министерство на здравеопазването на България и Министерство на здравеопазването на Турция".

Ръководството на Здравното министерство взе решението да се потърси помощ от Турция за справяне с кризата в българския имунизационен календар, обясни д-р Персенски.

"След което беше потърсена и възможност за междудържавен договор между Турция и България за доставка на ваксините. Пентаксим за нашия имунизационен календар. Като в разговорите, които проведохме с колегите от Турция, те изразиха сериозна нужда от доставка за БЦЖ за техния имунизационен календар и за нуждите на извънболничната помощ на правителството на  Турция. В разговорите, които имахме с тях, се достигна до това, че чрез тези две дарения, ние бихме подпомогнали нашите здравни системи. Това пише в междуправителствения договор", посочи той.

По думите му към този момент е нямало друг вариант, а всички законови възможности по Закона на обществените поръчки, са били изчерпани. Съществуваше реален риск от спиране на имунизациите, отчете той.

Д-р Персенски определи твърденията, че има българска фирма, която произвежда тази петвалентна ваксина, като абсурдни. Той подчерта, че е спазено всичко, което е необходимо по закон да бъдат внесени тези ваксини в България

"Обърнахме се към ЕК за помощ, но оттам ни казаха, че има сериозен недостиг в целия ЕС", заяви д-р Персенски и добави, че в 8 други държави са предприети различни мерки като например Румъния е внесла ваксини от Украйна.

Зам-министърът на здравеопазването Адам Персенски не твърди, че това разследване има нещо общо с оставката на правителството, но според него действията на Прокуратурата се политизират.

Пентаксим отговаря на всички изисквания на завода производител във Франция, подчерта той.

"Финансовите щети и основното обвинение, че сме облагодетелствали Министерство на здравеопазването на Турция и Министерство на здравеопазването на България, като не сме платили необходимите 413 хил. лева за производствени разходи според прокуратурата. Аз съм склонен да смятам, че това не са производствените разходи  на "Бул Био", а това е продажната цена на тези 250 хил. дози, защото се спекулира, че са били 5 млн. дози. Тоест, да, те са 5 млн. дози, но това са 250 хил. ампули. Цената на 1 ампула е 1$, по която "Бул Био" продава тази ваксина. Вече имахме 4 млн. лева спестени от доставката, дарението от 100 хил. дози Пентаксим, с които спокойно можехме да платим на търговското дружество "Бул Био". Не е съществувал никога проблем", обясни още той.