Здравният министър в оставка Петър Москов е с три обвинения

Те са заради ваксините бартер от Турция през 2015 г.

21.11.2016 | 18:31 Редактор: Ирина Георгиева
Здравният министър в оставка Петър Москов е с три обвинения

Министри с обвинения заради ваксините бартер от Турция през 2015 г. Пред съда ще отговарят Петър Москов и заместникът му Адам Персенски. 

Завърши брифингът на говорителя на Прокуратурата Румяна Арнаудова. Стана ясно, че здравният министър в оставка е с 3 обвинения.

Първото е за това, че той е приел без разрешението на Изпълнителната агенция по лекарствата дарение от Турция на ваксини Елвакс, които всъщност не са проверени. 100 хил. от тези ваксини, които са приети като дарение ще бъдат унищожени. Това нанася вреда на държавата.

Според ангажимента на България за бартер към Турция е страната ни да дари 5 млн. ваксини срещу туберкулоза. Именно оттам произхожда и второто обвинение към Москов. Той е възложил на държавното дружество "Бул Био" да изпълни тези 5 млн. ваксини. 

Сумата, която е около 400 хил. лева няма да бъде платена от Здравното министерство, както е било обещано предварително, а ще бъде дарение. Тоест по този начин държавният министър е ощетил и самото държавно дружество.

Третото престъпление, в което Москов е обвинен е за това, че когато е възложил тези 5 млн. ваксини на държавното дружество "Бул Био", Росен Алексиев, един от служителите и тогавашният изпълнителен директор на дружеството, е възложил тази поръчка да бъде изпълнена от фирма, която работи в Люлин. Оказало се, че са произведени 1 млн. ваксини, при които имало проблем в етикетирането. Те са иззети и също ще бъдат унищожени, тъй като Изпълнителната агенция по лекарствата също не е дала разрешението си.

Заместник-министърът Адам Персенски също има две обвинения за безстопанственост.

"Цялата стойност е между 300 и 400 хил. лева, но с точност не мога да ви кажа. Става дума за ваксините срещу туберкулоза, които ние сме дарили на Турция. Никой не казва, че ваксините Пентаксим, които ние сме получили от Република Турция са за 4 млн., но това няма никакво значение, защото ние сме ги получили. Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн., а дариш нещо за 400 хил. е престъпление", запита Персенски.

Румяна Арнаудова уточни, че ще бъдат разпитвани всички министри, тъй като са дали разрешение за този бартер без да има заседание, на което да присъстват всички, а Москов е ходил при всеки един от тях поотделно, за да получи разрешение.

Разследването продължава.