Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Загуби ли здравеопазването доверието на българите?

Здравното министерство искаше да стабилизира НЗОК, а не да подобри услугата, посочи д-р Спас Спасков в студиото на Bulgaria ON AIR

22.11.2016 | 19:55 Редактор: Тодор Петров
Загуби ли здравеопазването доверието на българите?

Бившият шеф на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков гостува в предаването "Денят ON AIR", където коментира проблемите в здравеопазването и работата на министерството. Според него в момента наблюдаваме сблъсък на мнения между екипа на министерството и съдебните органи. 

Д-р Спасков е категоричен, че първо трябва да видим дали дадено действие е целесъобразно и след това дали е законосъобразно. "Когато тези неща са спазени, няма от какво да се притесняваме", посочи той.

"Използването на пръстови отпечатъци в болниците затрудни изключително много персонала и пациентите. По-голямата част от парите се платиха от лечебните заведения, което до известна степен е некоректно. Беше редно Здравната каса да изплати изцяло този тип дейност", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Той отчете, че много често се дават идеи, които изведнъж се прилагат за цялата страна. Според д-р Спасков е правилно първо да опитаме как работи системата.

"Идеята на Министерството на здравеопазването бе стабилизиране на НЗОК, а не подобряване на услугата. Целта не е постигането на баланс между плащачите на медицинска услуга и изпълнителите на медицинска услуга. Има разходи, които никой не компенсира. Те ще се отразят на медицинските заведения", обрисува ситуацията гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Според него тези действия ще доведат до умерено влошаване на дейността, но не е изключено и да се посегне на заплатите в здравната система. 

"Положителното е известното стабилизиране на разходите на НЗОК. Това невинаги води до добър баланс, но може да се отчете като някакъв резултат", посочи още бившият шеф на "Пирогов", предупреждавайки, че е възможно голяма част от лечебните заведения да натрупат нови дългове и да бъдат избутани към фалит.