Пръстовият отпечатък остава поне до втора инстанция

Здравното министерство ще обжалва решението на върховните съдии, посочи зам.-министърът в оставка Ваньо Шарков

22.11.2016 | 13:50
Пръстовият отпечатък остава поне до втора инстанция

Броени часове, след като Върховният административен съд спря приема в болниците с пръстовия отпечатък, днес заместник- министърът в оставка Ваньо Шарков обяви - здравното министерство ще обжалва решението на върховните съдии.

Пръстовият отпечатък остава поне до втора инстанция и докато Върховният административен съд в петчленен състав не отмени това решение. До тук се стигна след като вчера тричленният състав на ВАС отмени пръстовия отпечатък.

Зам.-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков даде брифинг за медиите, на който обяви, че системата работи и допълни, че ще обжалват в 7-дневен срок решението на ВАС, като се аргументира с резултатите, че откакто системата работи (1 ноември) в касата са спестени 14 млн. лева и са хоспитализирани 18 хиляди по-малко пациенти.

"Дори да не са 300 млн., само 100 милиона да са, е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации, с цел усвояване на средства от НЗОК. Категорично ще обжалваме решението на ВАС. Имаме 7 дена срок да го направим и имаме основания, защото това е система, която работи в полза на пациента", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR Ваньо Шарков.

Докторите заявиха, че не са получили инструкции от Здравното министерство как да работят и към момента лекарите приемат пациенти по двата начина-чрез лична карта и чрез пръстов отпечатък.

До момента системата струва половин милион на здравната каса, а парите, които самите болници са дали за тази система все още не могат да бъдат изчислени.