Приемат ни в болница само срещу пръстов отпечатък

Изискването не важи за спешните случаи

01.11.2016 | 14:25
Приемат ни в болница само срещу пръстов отпечатък

От днес приемът в болниците става само с пръстов отпечатък. Системата от лятото заработи пробно в учебните заведения в страната, а официално трябваше да влезе в сила от 1 октомври. Това обаче не се случи, тъй като не във всички лечебни заведения беше изтекъл двумесечният тестови период, който касата беше дала.

С идентификаторът трябва да се чекират пациентите и при изписването си от лечебното заведение.

"За две минути работа е като цяло. Добре е, доволна съм", споделя възрастна жена.

От началото на тестовия период досега 300 хил. души са се регистрирали по новия начин. Отказите са по-малко от 100. В тези случаи инспектори от регионалната здравна каса, посещават пациента в лечебното заведение или се свързват с него по телефона: 

"Част от отказите се дължат на неинформираност, затова нашите колеги провеждат разговор и му обясняват ползите за цялата здравна система, така и за всеки здравноосигурен", заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR Мартин Банков.

Някои от пациентите се справят по-лесно с нововъведението, при други чекирането отнема повече време, обясняват лекарите. 

За да не се стига до опашки, пациентите могат да бъдат първо хоспитализирани, а после чекирани.

"Никой на първо място не гледа пръстовите идентификатори или някакво чекиране, гледа се животът и здравето на пациента. Многократно сме призовавали така да се организира работата, че да се намали стресът върху пациента. 

Идеята на нововъведението е да се намалят злоупотребите с парите за здраве. За това ще помага и мобилно приложение, което всеки регистриран с идентификатора може да си изтегли. То ще известява пациента, когато на негово име се отчита извършена дейност.

От Здравното министерство обявиха, че идентификаторът не важи за спешни пациенти, а когато става дума за дете - приемане или отписване от болница, чекирането става от страна на родителя на детето.