Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Целта на пръстовия идентификатор - да не се източва Касата и да има контрол!

Националната здравна карта е задължителна и дори закъсняла, заяви проф. д-р Генчо Начев в Денят ON AIR

22.07.2016 | 19:52 Редактор: Ирина Георгиева
Целта на пръстовия идентификатор - да не се източва Касата и да има контрол!

На 25 юли граждани организират протест срещу здравния министър Петър Москов по повод въвеждането на пръстови идентификатори в болниците. Проф. д-р Генчо Начев, дмн, Изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина" заяви в Денят ON AIR, че не намира основание за такова недоволство и според него хората не разбират здравния министър. 

От друга страна като има протест, това означава, че нещо се случва, добави д-р Начев. От вчера пръстовият идентификатор функционират в пет болници. 

"Това е уникален идентификационен номер, който чрез 6 точки от пръста излиза и той е характерен за отделния човек. Тоест не е точно пръстов отпечатък. Целта е по този начин да се ограничи възможността за източване на Касата и по-важното - да се даде възможност на отделния пациент да извършва контрол върху това дали наистина е лекуван и дали му е направено това, което е отчетено", поясни лекарят.

Д-р Начев напълно подкрепя пръстовия идентификатор. По повод здравната карта, той коментира: "Въпросът е като се направи първата крачка да се направи втората крачка. Първата е именно създаването на националната здравна карта. Тя отчита здравният профил на населението и всъщност казва къде, от какво количество здравна услуга има нужда. Всъщност целта на здравната карта е да може парите на задължително здравноосигурените граждани да отидат по предназначение там, където и от каквото има нужда пациентът, а не да отива там, където инвеститори намират възможност за една много бърза и лесна печалба".

Националната здравна карта е задължителна и трябваше да влезе много отдавна, дори е закъсняла, подчерта д-р Начев. Според него втората крачка е съобразно тази здравна карта публичният фонд, какъвто е НЗОК да може да сключва договор с толкова, колкото са достатъчните играчи на пазара, а не както сега - с всички. По думите му това трябва да се случи на фона на определени критерии.

"Всеки, който работи по правилата и всеки, който се съобразява със законовата норма, която съществува в България, свързана със здравеопазването, всеки, който на първо място поставя интереса на пациента - няма основание да протестира", посочи той.

В България има най-лесния и свободен достъп до медицински услуги, коментира още д-р Начев. Той коментира и цените на лекарствата така: "Мога да говоря с цифри. За 2015 г. 42 млн. лева бяха върнати в Касата от фирмите, търгуващите с лекарства производители. Предвижда се през 2016 г. тази цифра да бъде 72 - 75 млн. лева. Дали е много или малко, не мога да коментирам."

По думите му правят се усилия, въпреки че все още няма резултат - да се обедини малкият фармацевтичен пазар и тогава може да паднат цените на лекарствата.