Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политическата ситуация у нас - всичко коз?

Трябва да има разбирателство между Плевнелиев и ген. Радев, посочи в "Денят ON AIR" проф. Мирчев

21.11.2016 | 20:28
Политическата ситуация у нас - всичко коз?

Най-добрият вариант е, ако се стигне до служебен кабинет преди встъпването на ген. Радев, за да има здравословно разбиране между двамата президенти. Нужно е, за да има по-плавно преминаване от единия служебен кабинет към втория служебен кабинет, който пък от февруари ще има пряката задача да подготви следващите парламентарни избори. Това обясни в студиото на предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR политологът проф. Михаил Мирчев.

По думите на политолога Страхил Делийски опираме до влиянието и ролята на самите политическите играчи. 

"Ако тръгнат към бързо решаване на ситуацията, това няма да се отрази здравословно на политическия процес, защото политическият елит в момента, за да запази позиция, трябва да демонстрира повече консенсус. Всяко влизане в радикална политическа ситуация, е бягане от консенсус", посочи Делийски.

Проф. Мирчев твърди, че най-опасното за страната е да изпадне в  хаос. 
"Всички политически играчи, включително и ГЕРБ, са заинтересовани малко по-плавно да стане този процес, защото може да се направи опит да се направи правителство при този парламент, дори с някакво участие на групата на ГЕРБ, но може би без премиер Борисов", смята политологът.

А Делийски добави, че има голямо разминаване, защото тези отгоре искат да продължат, но трябва да покажат, че могат да регулират процеса.

"Трябва да се намери нестандартно решение. Говорим само за 2-3 месеца, за да стане преход към новия президент. Ако има ново правителство, трябва да стане ясно то само за два месеца ли ще бъде или за следващите 6-9 месеца. Мисля, че това е един от двата варианта, по който работи Плевнелиев", изрази мнението си проф. Мирчев и допълни, че некомпромисният вариант на Плевнелиев е да убеди всички партии да се откажат от продължаването на този парламент и по тяхно искане да се разпуснат и така Плевнелиев прави служебно правителство, като изпреварва ген. Радев. 

"Служебното правителство ще бъде подготовка за следващите парламентарни избори, като за две седмици трябва да изменят Изборния кодекс и да вкарат мажоритарната система. Това е точно обратното на идеята на генерала", заяви професорът.

Според Делийски обаче, е много опасно да се тръгне към такива радикални промени на избирателната система в такъв момент, защото тя има пряко отношение към политическата система и категорично заяви, че има огромни рискове, ако въведем мажоритарна система. 

Относно въпроса със субсидиите професорът е категоричен, че държавата трябва да плаща на партиите, за да не им плащат мутрите и да станат зависими, а Делийски предложи да се помисли за по-ефективен контрол върху харченето на парите, да бъдат те за политическа дейност.

"Референдумът притисна политиците, но моят съвет е да не отстъпват на 100 процента, защото в политиката трябва да има разум, въпреки че това ще генерира недоволство", смята проф. Мирчев и допълни, че на предсрочните избори ще има поредица от изборни изненади, защото новите играчи са поне 3-4 и всеки има голям потенциал, а и старите са  изморени