Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валерия Велева: Мажоритарното гласуване не е демокрация

Настъпва ли криза след оставката на правителството? Коментар на Валерия Велева и Илия Лингорски

18.11.2016 | 20:25 Редактор: Мария Аладжова
Валерия Велева: Мажоритарното гласуване не е демокрация

Капан ли е мажоритарният вот и намира ли се страната в политическа криза след разместването на пластовете на властта? По темата в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR говориха главният редактор на "Епицентър" Валерия Велева и бившият зам.-финансов министър Илия Лингорски.

"Аз не виждам никакъв стимул за ГЕРБ да печели изборите за президент, защото ние имаме и председателство на ЕС. Изборите трябва да се проведат най-добре преди това председателство. ГЕРБ няма основание да хвърли кърпата просто така. Трябва да се случи нещо. Аз мисля, че ГЕРБ положи всички усилия и съвсем правилно го направиха, за да изгубят тези избори", коментира Лингорски относно оставката на правителството.

Според него тя е добре изигран ход, който има за цел да задържи капиталовата програма и да даде тласък на мажоритарната система на гласуване. 

Валерия Велева обаче не се съгласи с тази теза. Вместо това тя настоя, че ГЕРБ няма основание да губи президентски избори. Прогнозата ѝ за следващите месеци на управление е, че няма да се стигне до служебно правителство:

"В момента това, което прави господин Плевнелиев е най-доброто и най-правилното. Той се консултира с всички политически сили. Терминът "тупкане на топката" може би е правилен. Може би е редно или по-добре, да не се прави служебно правителство в рамките на този парламент. Реално погледнато ние имаме една парламентарна ваканция от 20 декември до 20 януари, т.е. до 20 декември трябва да бъде съставено евентуално някакво правителство, което парламентът да приеме. Президентът се опитва всячески да накара настоящото правителство в оставка да продължи да работи до изборите", посочи Велева.

Тя се обяви против мажоритарния вот с аргумента, че той е пътят към доминирането на една политическа сила за дълъг период от време.

"Политиците направиха отгормна грешка с това, че по време на предизборната кампания не разясниха тези три точки на референдума. Те не показаха на хората какво означава мажоритарно гласуване и как това изобщо не означава демокрация и по-добри хора да влязат във властта. В целия свят няма държава, която да се управлява при 100% мажоритарен вот", коментира журналистът.

Целия разговор вижте във видеото: