Ген. Радев: Президентът Плевнелиев ще състави евентуално служебно правителство

Страната не се намира в политическа криза, категоричен е новоизбраният държавен глава

21.11.2016 | 11:54 Редактор: Мария Аладжова
Ген. Радев: Президентът Плевнелиев ще състави евентуално служебно правителство

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

За разлика от президента Росен Плевнелиев  – новоизбраният държавен глава Румен Радев не смята, че се намираме в политическа криза.

"В момента тече нормална конституционна процедура. Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори", коментира той, след като получи на официална церемония решението на ЦИК, с което той е обявен за президент от 22 януари 2017 г, а Илияна Йотова за негово вице.

Редев смята, че най-вероятно ще се стигне до предсрочни избори, но все пак направи уговорката, че Росен Плевнелиев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на още една партия, след като ГЕРБ и БСП откажат да правят кабинет в рамките на това Народно събрание.

Иначе той отсече, че ако се стигне до вариант да се формира служебен кабинет, това е в правомощията и отговорностите на настоящия президент Плевнелиев.

Генерал Радев призна, че разчита на опита на държавния глава, който пък до момента назначи вече две служебни правителства.

Наследникът на Плевнелиев припомни, че има уверения от него, че ще бъде информиран за евентуалния състав на служебния кабинет, който президента ще нареди.

Ако пък се стигне до варианта за предсрочни избори, Радев отсече, че ще инициира среща с експерти по изборно законодателство, лидерите на партиите в парламента и вносителите на искането за проведения с президентския вот референдум, за да се обсъди варианта за мажоритарни избори.

Новият президент на България Румен Радев чукна чаша с шампанско с Цецка Цачева, която го поздрави за избора, макар че остана втора в битката за „Дондуков“ 2, върна се като шеф на парламента, а пък премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета заради загубата на ГЕРБ на вота.

Това обаче не попречи на Цачева с усмивка да поздрави Радев и Йотова за доверието, което получиха от избирателите.

„Още веднъж поздравления за победата. Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани“, каза Цачева по време на церемонията.

Радев пък обеща, че ще работи за демократична и просперираща България, за което няма да пожали сила и енергия.

"Искам да благодаря на всички хора, които гласуваха, на всички от ЦИК, които положиха неимоверни усилия за демократичното, честно и прозрачно провеждане на тези избори. Връченият ми мандат на мен и на г-жа Йотова е израз не само на признание за резултата от тези избори“, отбеляза Радев.

Шефката на ЦИК Ивелина Алексиева му припомни, преди да му даде решението на комисията, че вътрешнополитическата ситуация в страната е сложна, каквато обаче е и в световен мащаб.

„Бъдете гарант за справедлив правов ред и пазители на гражданските права. Съдействайте за толерантност и разбирателство срещу омразата, расизма и ксенофобията. Бъдете активен фактор за по-нататъшното развитие на партньорството ни с другите държави. На добър час!“, призова тя.