Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борислав Цеков: Ген. Румен Радев ще запази водачеството и успеха на президентския вот

Разликата между кандидатите ще бъде около 10 пункта, прогнозира той в Денят ON AIR

10.11.2016 | 20:29 Редактор: Ирина Георгиева
Борислав Цеков: Ген. Румен Радев ще запази водачеството и успеха на президентския вот

Ще се запази водаческата позиция и съответно успех на президентски вот на ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Това прогнозира Борислав Цеков от Института за модерна политика в Денят ON AIR. Според него разликата между претендентите за "Дондуков" 2 ще бъде над 10 пункта.

Има сериозна политическа и обществена интрига в този втори тур, смята Цеков. 

"Не, защото вятърът не духа в платната на генерал Радев и Илияна Йотова, а защото заради задължителното гласуване има един немалък масив от избиратели, които не са традиционни гласоподаватели на съответните политически тенденции. Техният вот варира - от една страна протестно, гневно срещу едно управление, а от друга страна го има и този ефект, макар и да не бива да бъде преувеличаван - хората, които търсят силата, победителя и заради това има огромно значение, макар и минималната преднина в първия тур, която имат Радев и Йотова", обясни Цеков.

Той е очаквал на първи тур да има повече гласоподаватели, които да не подкрепят никого, докато сега на втори тур нещата ще са поляризирани - ще се гласува "или-или"

Твърденията от днес, че генерал Румен Радев е бил член на Българската комунистическа партия (БКП), Цеков коментира така: "Огромната част от тези хора, които са били членове на БКП, независимо от своя статут, са били честни и почтени хора. Разбира се, че е имало мерзавци и негодяи. По-важно е кой е бил в ръководните структури на БКП и дали там е бил честен и почтен, или е бил човек, който разпореждайки се с включително с човешки съдби, е вършил лоши неща".

Последното нещо, в което ген. Радев може да бъде упрекван е за някакъв тип морална корумпираност, смята той.

"В една предизборна кампания, където няма съдържателни политически, програмни и идеологически аргументи, се прибягва до подобни лични нападки, но смятам, че това работи за него и за увеличаване на подкрепата", добави Цеков.

Според него последният фактор е за честността на вота. 

"На първия тур не се чуха сериозни сигнали за нарушение на вота, надявам се така да бъде и на втория тур", заяви той.

 


2
2 rate up comment rate down comment 0
Тошко_Петков
преди 7 години
Приятно съм изненадан от Г-н Цеков.Коментара му е честен и истински. Разбира се че голямата част от членовете на БКП са били честни и достойни хора. А що се отнася до армията всички служили в нея знаят, че за да станеш КР трябваше да бъдеш член на партият. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 7 години
ГЕРБ е с подсигурен провал, защото работи при условия на сгрешена парична система. При условия на наличната държавна грешка се развива потенциал за катастрофални стопански кризи със съпътстващи злини.Реално протестният вот срещу ГЕРБ е протестен вот срещу прилагане на сгрешена парична система.Ако ГЕРБ бяха осъществили подобрение на парична система нямаше да понасят сегашен протестен вот.За устойчив обществен просперитет е необходима подобрена парична система. Сигнализирай за неуместен коментар