Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Екатерина Захариева: Съдебната реформа не свърши със Закона за съдебната власт

Изборът в неделя е много важен, Цецка Цачева е добър кандидат-президент, каза министърът на правосъдието пред Bulgaria ON AIR

10.11.2016 | 20:05 Редактор: Луиза Божинова
Екатерина Захариева: Съдебната реформа не свърши със Закона за съдебната власт

През две години сменяме правителство и това не е добре за развитието на държавата като цяло. Била съм в два служебни кабинета, има вероятност да се наложи и съставянето на трети. С всеки нов парламент всички законопроектите, независимо на какъв етап са в предишния, се нулират и не се знае дали следващото правителство ще ги предложи отново и дали ще ги продължи.

Това коментира правосъдният министър Екатерина Захариева в предаването "Денят ON AIR". По думите й съдебната реформа не свърши със Закона за съдебната власт, който вече е приет и действащ.

"Ние имаме ангажимент за така нареченото електронното правосъдие, от което най-пряко хората ще усетят подобряването на качеството на правораздаването, бързина на процеса, откритост, прозрачност и отговорност на съдебната система", посочи тя в студиото на Кузман Илиев.

По отношение на балотажа, Захариева настоя, че изборът в неделя е много важен. По думите й президентът трябва да се ползва с доверието на другите европейски лидери.

"Цецка Цачева е много добър кандидат за президент. С такъв държавен глава аз ще съм спокойна, че българският глас ще бъде слен, президентът ни ще бъде уважаван и той ще отстоява демократичния правов ред", заяви Захариева пред Bulgaria ON AIR.

"Неслучайно реферирам към управлението на БСП с ДПС. Веднъж ген. Румен Радев е независим кандидат, втори път е кандидат на БСП. Очевидно е, че се подкрепя от БСП и ДПС и на мен това не ми харесва", добави тя.

Що се отнася до референдума, Захариева каза, че парламентът трябва да се съобрази с това, което каза народът. "Фактът, че толкова много хора отидоха да гласуват означава, че парламентът е длъжен да чуе сигналите, които им дадоха гражданите."

На въпрос за скандала "Яневагейт", министърът на правосъдието посочи, че е абсурдно Румяна Ченалова да бъде показвана като борец за справедливост, "защото доста съмнения поставя нейната работа като съдия."

Екатерина Захариева сподели, че с нея не е воден разговор за позицията на еврокомисар.

Целия разговор вижте във видеото: