Искат нова проверка по "Яневагейт"

Димитър Узунов остава представляващ ВСС. Питат парламента достоен ли е за поста

03.11.2016 | 17:46 Редактор: Васил Детелинов
Искат нова проверка по

Председателят на Върховния касационене съд Лозан Панов и правосъдният министър Екатерина Захариева поискаха възобновяване на проверката на записите на разговорите между двете съдиийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станал по - известен като "Яневагейт". Искането на Панов идва ден, след като адвоката и приятел на съдийките потвърди за тях, а премиерът Бойко Борисов обяви, че е омерзен от случая.

В началото на годината Висшият съдебен съвет прекрати проверката на записите с мотива, че двете съдийки не са нарушили етичния кодекс, когато обсъждат работата на премиера и главния прокурор. През лятото пък прокуратурата реши да спре разследването на случая защото не успя да намери човека записал разговорите между двете съдиийки. Лозан Панов поиска нова проверка след интервюто на адвокат Момчил Мондешки, в което той признава, че е присъствал по време на записите. Панов иска и етичната комисия на съдийската колегия също да се заеме със случая. 

"Не е ли жалко, че година след като това се е случило прокуратурата и ВСС не са потърсили г-н Мондешки и  се налага той, чрез медиите да търси прокуратурата и ВСС. Смятам, че има ясни и видими следи за опит за замитане на всчико това, което се случва. Ако такава проверка беше направена навремето, ако беше направена от компетентни ограни, може би сега нямаше да сме в такава ситуация"- обобщи Лозан Панов.

 За проверка настоя и правосъдния министър Екатерина Захариева, след като прочела интервюто на адвокат Мондешки. Висшият съдебен съвет засега мълчи по темата.

"Може би и те се умориха да се занимават с тази тема. Недоумение буди у мен защо е мълчал една година (бел. ред. адвокат Момчил Мондешки) и според мен вече има втори участник, който потвърждава разгворте. За мен проверката трябва да се възобнови и те да си носят отговорност, ако се докаже че това е вярно. Това си е чисто изнудване"- коментира Екатерина Захариева.

ВСС обаче не се измори да се занимава с това кой да е представяващ съвета. Мнозинството за втори път отхвърли искането за оставка на представляващия член Димитър Узунов, този път за откровените му лъжи по отношение на колегата му Калин Калпакчиев. В интервю Узунов твърди, че Калпакчиев щял да получи 340 хиляди лева заради участието му в европейски проект. 

След като в съвета няма разбиране дали Димитър Узунов си върши работата професионално, Соня Найденова се закани да пише на депутатите, които да пороверят дали той покрива високите морални качества да представлява съвета.

Още в репортажа на Васил Детелинов.