Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Захариева: Връщаме доверието в съдебната система с прилагане на новия закон

Ще работим върху бързината на делата, обеща пред Bulgaria ON AIR правосъдният министър

01.08.2016 | 19:08 Редактор: Тодор Петров
Захариева: Връщаме доверието в съдебната система с прилагане на новия закон

Стриктното прилагане на новия Закон за съдебната власт може да върне доверието на хората в институцията. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, която бе гост в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че ще се работи върху бързината на съдебните дела и ще се направи необходимото корумпираните да попадат зад решетките. На въпрос крачка напред ли са промените в съдебната власт, Екатерина Захариева отговори, че "това е най-обемното изменение за последните 25 години". 

"Съществена крачка напред е. Спазиха се основните принципи и не се направиха много промени между първо и второ четене. Духът на закона е спазен. Голяма част от текстовете бяха подкрепени от почти всички политически партии. Те осъзнават, че хората искат тази реформа. Законът е важен, но в зала мина доста гладко", коментира правосъдният министър.

Според нея недоверието в съдебната система е трупано с години и е нужна много работа, за бъде върнато, както и законът изцяло да се прилага. "Министърът има доста малко правомощия, така че се надявам законът да се прилага правилно. Не съм съгласна с това, че нищо не е свършено. Нека бъдем обективни в оценките си", призова Екатерина Захариева.

Бързината на съдебните процеси бе посочена от министъра, като една от основните причини за липсата на вяра в съдебната система. Тя даде пример с делата, които се разпределят на един съдия в Софийски районен съд. 

"За миналата година броят им е 117, докато в други съдилища има по 12-13 дела на съдия. Важно е едно дело да приключи навреме. В последното изследване на Европейската комисия по отношение на бързината България стои доста добре, с изключение на делата за несъстоятелност. Това не означава, че нямаме проблеми. Ще подобрим бързината на процеса, за да спрем безкрайното връщане и да изтича абсолютната давност", обясни министърът на правосъдието.

Тя подчерта, че самата съдебна система трябва да спре да генерира скандали и да покаже, че няма значение дали имаш пари и ползваш добър адвокат. "Няма как оправдаването на този и онзи да не дразни хората", съгласи се министър Захариева.

"Въведохме нови проверки, които работят срещу накърняване на името на съдебната власт", каза още тя и посочи, че корумпираните реално трябва да влизат в затвора. 

"Със сигурност Румъния ни изпревари при осъдените за корупция. Но ние се стремим към различни показатели. Имаме страхотни резултати в борбата с организираната престъпност. Почти всеки ден има публични акции. Правителството има план и съдебната реформа е топ приоритет", допълни правосъдният министър.

Запитана за случващото се с издирвания от турските власти Абдуллах Бююк министърът обясни:
"Той е свободен гражданин в момента. Когато дойде такава молба, Министерството на правосъдието проверява дали са налични всички документи и изпраща искането до Прокуратурата, която е длъжна веднага да сигнализира компетентния съд по местонахождение на лицето. Софийски градски съд е отказал екстрадирането по-рано, което решение след това е потвърдено на втора инстанция.

От думите й стана ясно още, че след 28 юни не е постъпвало официално искане от турските власти за екстрадирането на лицето. "Ако искат екстрадиция, трябва да я поискат от държавата, в която се намира, при положение, че той е напуснал България", каза още министър Захариева.

Вижте видео с целия разговор!