Софийският апелативен съд е отказал екстрадиция на турски гражданин през март

От 28 юни до сега няма постъпило подобно искане, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева

01.08.2016 | 13:05 Редактор: Мария Аладжова
Софийският апелативен съд е отказал екстрадиция на турски гражданин през март

Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март. Това съобщи пред журналисти в „Бояна“ министърът на правосъдието Екатерина Захариева по повод информациите, че Турция ще поиска екстрадирането от България на лице, свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, предаде „Фокус”.

„От 28 юни до сега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин“, заяви министър Захариева. Тя обясни, че подобно искане може да постъпи или в Министерството на правосъдието, чрез Интерпол или чрез Министерството на външните работи, от където да бъде препратено към правосъдното ведомство.

„Министерство на правосъдието проверява чисто формално дали всички необходими документи по закона, по Рамковото решение и по Конвенцията за правата на човека са налични, препраща го до Прокуратурата, която го препраща на компетентния съд по местонахождение на лицето. След като го препрати, съдът образува производство, лицето трябва да бъде задържано за 72 часа и производството е двуинстанционно. Окръжен съд е компетентен на първа инстанция, Апелативният – на втора. На втора инстанция решението е окончателно“, разясни процедурата Захариева. 

По думите ѝ от началото на годината от страна на Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране като по всички има произнасяне от българския компетентен съд.

„Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени“, посочи тя.

Правосъдният министър обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдуллах. „Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя.