Турция не е поискала екстрадицията на свой гражданин

От Министерството на правосъдието опровергаха информацията за искана екстрадиция на лице, свързано с терористична дейност

01.08.2016 | 12:23 Редактор: Мария Аладжова
Турция не е поискала екстрадицията на свой гражданин

Във връзка с информациите, че Турция ще поиска екстрадирането от България на свой гражданин, когото свързва с терористична дейност, Министерството на правосъдието уточнява, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

От ведомството припомнят, че според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България.

Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето.

Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда, поясняват още от ведомството.

По-рано през деня се появи информация, че турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е изпратил делегация у нас, която да иска екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с терористичната организация Фето на Фетхуллах Гюлен.

Турските власти посочват именно Гюлен като ръководител на осуетения опит за преврат.