Съдебната власт има основна роля в борбата с корупцията, заяви Екатерина Захариева

Без независими следователи, съдии и прокурори, няма как борбата да бъде ефективна, смята правосъдният министър

04.07.2016 | 13:30 Редактор: Луиза Божинова
Съдебната власт има основна роля в борбата с корупцията, заяви Екатерина Захариева

Основна роля в борбата с корупцията има съдебната власт. Няма как без добре работеща съдебна система, без независими следователи, съдии и прокурори, борбата да бъде ефективна.

Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева по време на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията "Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България."

Като положителен пример министър Захариева посочи приетия на първо четене Закон за съдебната власт и съдържащите се в него промени, засягащи съдийското самоуправление, реформата в прокуратурата, кариерното развитие на магистратите и новите правомощия на инспектората, които са пряко свързани и с борбата в съдебната система.

Според Екатерина Захариева всеки ръководител на институция трябва да полага усилия за преодоляването на проблема.

"Не само да прави анализ, но и да предприема ефективни мерки, като на първо място набелязва какъв е възможния корупционен натиск в неговата институция", обясни тя. "Ние приехме чудесна стратегия за Борба с корупция и Стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт, но само със стратегически документи няма да се преборим с корупцията. Само със законодателни изменения също няма, важно е колко ефективно ще ги прилагаме и кои ще са хората, които ще го правят”, допълни още Захариева, цитирана от "Фокус".