Екатерина Захариева: Анализ на прокуратурата ще има, не е вярно, че е отменен

Правосъдният министър призова да се не се спекулира с отлагането му

01.06.2016 | 16:48 Редактор: Луиза Божинова
Екатерина Захариева: Анализ на прокуратурата ще има, не е вярно, че е отменен

Анализът на прокуратурата ще го има, не е вярно, че е отменен.

Това обяви правосъдният министър Екатерина Захариева във връзка с отложеното посещение на европейски експерти, които трябваше да направят независим анализ на дейността на държавното обвинение на 30 май, като призова да се не се спекулира с отлагането на анализа.

"Факт е, че от януари месец сме в преговори с Европейската служба за подкрепа на структурни реформи. Анализите, които искаме съвсем не са повърхностни, а напротив. Те са изключително много. За първи път ще се правят такива анализи от тази служба и отне доста време да се уточнят и детайлизират анализите, начинът, по който ще се правят и експертите, които ще ги правят", подчерта министър Захариева пред журналисти.

Тя припомни, че желанието на Министерство на правосъдието е тези анализи да бъдат задълбочени, обективни и да се основават на професионалното мнение на действащи прокурори. И още -  да бъде обърнато и внимание на пречките пред независимостта на отделния прокурор.

Екатерина Захариева съобщи, че дори и в момента се изпращат резюмета на делата, които те са искали да погледнат.

По отношение на отлагането на посещението, правосъдният министър посочи, че решението е взето от Европейската комисия.

"Не знам в кой ден, аз бях уведомена по телефона”, заяви Захариева като призова да се не се спекулира с отлагането на анализа.

Преди два дни прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да пристигнат у нас, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи родната прокуратура. Задачата на експертите е да съберат мнения за модела на държавното обвинение – йерархията, специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността. Трябваше да се направи и оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон., пише "Фокус".

Експертите имаха за задача да разгледат и работата на прокуратурата по няколко конкретни дела, но в деня на посещението от Министерство на правосъдието съобщиха, че Европейската комисия е преценила, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици.