България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АБВ, Народен съюз и Гергьовден правят политически и парламентарен съвет

Трябва да се търсят прагматични решения, зад които да се обединим, подчерта Светлин Танчев за Bulgaria ON AIR

01.06.2016 | 09:55 Редактор: Ирина Георгиева
АБВ, Народен съюз и Гергьовден правят политически и парламентарен съвет

"АБВ, Народен съюз и Гергьовден ще правят политически и парламентарен съвет, а първите действия ще станат ясни към края на тази седмица. Предстои тази идея да се развие, защото целта на този Съвет е да се излезе от партийните линии и да търси дебат с всички народни представители, които имат право на някакво свое мнение и наистина да участват в едни дебати, от които да излязат едни политики". Това съобщи Светлин Танчев от Народен съюз в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

В момента виждаме предложения, които се сервират в последния момент, по които не са изговорени всички гледни точки от всички страни и не е взето обективното решение, посочи Танчев и даде за пример президентската кампания, предложения за министри, промяна на ракурса на държавата, политика или дадена стратегия.

"Смятаме, че това не е правилният подход и стартираме кръг от дискусии - започваме с най-наболелите теми от тази седмица - със сферата на правосъдието, предстои антикорупционен закон, свързан с отнемането на незаконно придобитото имущество. Предстои да се гледа и Законът за съдебната власт, където също имаше големи брожения и драми. Реално конституционната реформа, която бламирахме трябва да я видим в действие чрез тези два законопроекта", посочи Танчев.

Хората се разграничават от тенденцията ляво-дясно, както в България, така и в световен мащаб, отбеляза Танчев. Според него те не търсят отрицания и даде пример с репликата от ръководството на БСП "каквото и да кажат управляващите, ние ще сме против само, защото сме в опозиция". "Ние още от самото начало сме търсили прагматични градивни решения - това, което би било полезно", добави той.

Ние сме партии, изтъкани от по-млад електорат, по-гъвкави хора, такива, които живеят в интернет и искат нещо да не се случва, а не само да отрицава, подчерта Танчев. "Живеем в един глобален свят и не може България само да отрицава. Тези хора пътуват в Европа, в САЩ, глобализират се и не може да търсим просто отрицанието - каквото и да се предложи против сме, а трябва да се търси диалога и трябва да намерим начина разумните решения да влязат в диалога", добави още той.

"Смятам, че трябва да търсим този по-прагматичен диалог и ние ще го намерим чрез диалог, с включване на много повече съсловия, експертиза, да намерим и ние своите аргументи. Не смятам, че сме политици, разбиращи от всичко. Аз лично съм в сферата на финансите, експерт съм бил в сферата на европейските средства. Това са сферите, от които аз разбирам. Колегите разбират от други неща. За да взимаме информирани решения до края на седмицата ще проведем кръгла маса на тема антикорупционния закон на г-жа Кунева, да го разгледаме в детайли, да чуем всички експертни мнения, защото чуваме много брожения и то от хора, които наистина разбират от това", посочи Танчев.

Трябва да си търсим конкурентните предимства, а голяма част от тях са насочени на Изток, посочи той. По думите му имаме дълга история с тези държави и не трябва да разглеждаме нещата черно на бяло като даде пример с много държави на Запад, които успяват "доста ловко" да изразяват и да се възползват от взаимоотношенията си с Русия. Трябва да търсим по-гъвкави подходи. Въпреки това, че сме дясно ориентирани и с по-гъвкави подходи не означава, че трябва да затворим страницата с Русия - това е огромен пазар и трябва да търсим потенциала, коментира той.

Най-големият бич за българската икономика и четейки анализите на Moody's и Standard & Poor's е "хората се опитват да избягват риска", а в България политическият риск все още е доста висок, подчерта Танчев. По думите му сред основните причини за това са обвинявани проблемите в съдебната система, "не смятам, че има човек или политическа сила у нас, която не иска това да се промени, но едно е явно, че всички се крием зад мантрата "искаме антикорупция да борим и т.н."

Очакваме да видим съдебна реформа чрез Закона за съдебната власт, заяви Танчев.

Нямам против или някакви ограничения - така отговори той на въпрос дали би подкрепил кандидатурата за президентския пост на Георги Първанов.

Не смятам, че едни излишни сътресения в крехката ни икономическа среда биха донесли до голяма промяна, коментира още той. Според него едни избори струват между 30 и 50 млн. лева и не вижда причина да минаваме през избори, но пък от друга страна смята, че предсрочният вот е неизбежен заради две неща - трудното разбирателство с толкова много политически сили в парламента и 2018 г. предстои председателство на България в ЕС.