Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

В България няма само ГЕРБ и БСП, заяви Марин Киров

Бъдещият президент трябва да е личност, подчерта председателят на правния съвет на АБВ пред Bulgaria ON AIR

30.05.2016 | 20:12 Редактор: Луиза Божинова
В България няма само ГЕРБ и БСП, заяви Марин Киров

Политическият парламентарен съвет е съвет на алтернативно мислещите партии, независимо дали имат народни представители или в настоящия момент не са представени в парламента. Към този съюз ще се присъедини и неправителственият сектор.

Това каза Марин Киров, член на изпълнителното бюро на АБВ в предаването "Денят ON AIR" по повод обявения днес политически парламентарен съвет между партиите АБВ, Народен съюз и "Гергьовден".

"Този съюз трябва да се възприеме като последен опит да се покаже, че в България не съществуват само власт и опозиция, само ГЕРБ и БСП", подчерта Киров.

"Това, че ние водим разговор за обща кандидатура за президент, не е нещо ново", заяви още той.

Според него бъдещият президент трябва да е личност.

"Важно е да спрем да бягаме от дебата за качествата на президента - той да бъде родолюбец, да бъде лидер или да бъде съвсем друг профил. Въобще не става въпрос за персонализиране, въобще не говорим за Георги Първанов или за Росен Плевнелиев", категоричен е Киров.

Във връзка с парламентарния съвет той посочи, че няма да има разпределени роли, тепърва ще се дискутират бъдещите инициативи и всяка от партиите ще запази своята самостоятелност. Основните акценти в работата на съвета ще бъдат теми от съдебната реформа и антикорупционното законодателство.

"Още в четвъртък организираме широка дискусия в народното събрание с експерти, представители на НПО, но дейността на този съвет няма да е свързана само със законодателството, ще упражняваме и граждански, и парламентарен контрол над изпълнителната власт", каза още председателят на правния съвет на АБВ.

На въпрос дали партията не се опитва да консолидира около себе си повече сила, той заяви, че от създаването си АБВ са протегнали ръка за разговори в ляво. БСП обаче правят всичко възможно да няма ляво обединение.

По отношение на европескпертите, които ще оценяват българската прокуратура, Киров смята, че коментарите по линия на прокуратурата и безотчетността на главния прокурор са пресилени.

Запитан дали ще има парламентарни избори, Марин Киров е категоричен, че АБВ няма ресурс да предизвика подобни избори.

"Нашето излизане от властта беше излизане от подкрепа на управлението. Оттеглянето на подкрепата към правителството от АБВ в никакъв случай не е целяло хаос, то беше предвидимо", посочи той.

А за това дали се очертава обща кандидатура вляво, Киров отговори кратко: "Желана е, но дали е възможна - времето ще покаже."

Цялото интервю вижте във видеото: