Цацаров: Време е да се случи нещо в съдебната реформа

Парламентът не може да си позволи повторно отхвърляне на антикорупционния закон, каза още той

22.05.2016 | 11:37 Редактор: Ирина Георгиева
Цацаров: Време е да се случи нещо в съдебната реформа

Време е нещо да се случи в областта, която наричаме "съдебна реформа". Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров за БНР. По думите му изборите, независимо дали са предсрочни парламентарни, редовни или президентски, не бива да влияят върху започналите процеси, защото за първи път са загърбени лични противоречия и дрязги, за първи път има и консенсусен подход от правосъдното министерство.

Главният прокурор подчерта, че сме в хода на процес, който не би трябвало да зависи от каквито и да било внушения или събития на политическата сцена и добави, че "ако след внасянето на готовите законопроекти в парламента, ако оттам нататък говорят страстите или грозните политически сметки, тогава бихме се върнали в изходна точка".

Няма нужда нито правосъдният министър Екатерина Захариева да се отказва от определени поправки в Закона за съдебната власт в частта за прокуратурата, нито аз – това е обща кауза, постигната при доста добър работен консенсус помежду ни, увери още Цацаров. Според него е достатъчно премахването на мантрата за единната и централизирана прокуратура в настоящия й вид и въвеждането на допълнителни гаранции за вътрешното убеждение на прокурорите. 

Главният прокурор прогнозира и вероятно внасяне на алтернативен законопроект: "И в крайна сметка политическият театър ще бъде изигран отново за сметка на прокуратурата."

"Проблемът е, че ние схващаме Механизма за сътрудничество и проверка като вътрешнополитически инструмент и го политизираме, вместо да гледаме на него като на експертна помощ, подчерта още главният прокурор и допълни, че вместо постигането на резултати да е общонационална цел, без значение кой е на власт, ние провеждаме вътрешна борба. Мисията започва работа на 30-ти май, а към 30-ти декември трябва да имаме анализ на слабостите и достиженията. Ако този анализ се прави само формално, провеждането му е безсмислено", обясни Цацаров пред БНР.

Въпреки че в антикорупционния закон има няколко спорни момента, преодолими дори като юридическа техника, парламентът не може а си позволи за втори път да отхвърли този законопроект, подчерта главният прокурор. Според него това би било изключително лош знак не само към български граждани, а и към европейските ни партньори. 

"Правните недостатъци са решими между първо и второ четене, но този закон трябва да мине да мине, защото противното би означавало липса на политическа воля за борба с корупцията", посочи той.