Захариева: Съдебната реформа е невъзможна без независима прокуратура

Актуализираната стратегия за съдебна реформа е добра, отчете още правосъдният министър

29.03.2016 | 12:40 Редактор: Ирина Георгиева
Захариева: Съдебната реформа е невъзможна без независима прокуратура

Без независима прокуратура съдебната реформа не е възможна и няма как системата да се самоизчисти. Без независим съд още повече. Съдията трябва да повелява така, както законът и вътрешното му убеждение. 

Това написа правосъдният министър Екатерина Захариева в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

"Ние сме напълно готови и чакаме експертите в прокуратурата да дойдат. Всичко, което се иска от нас в тази посока е направено. Тяхната работа ще е свързана с анализ по отношение на това дали България е създала достатъчно механизми за независимост на отделния прокурор и на цялата прокуратура, на делата с висок обществен интерес, на вътрешната структура на Прокуратурата", посочи още тя.

По повод очакваната визита на евроексперти с анализ как работи прокуратурата, правосъдният министър заяви пред БНТ, че "от външните експерти се очаква много, но реалността е, че ние сами трябва да направим реформата си. Няма те да преследват вместо нас, няма те правораздават вместо нас. Те ще направят този анализ по отношение на това дали България е създала достатъчно механизми за независимост на отделния прокурор и на цялата прокуратура, на делата с висок обществен интерес, на вътрешната структура на Прокуратурата", обясни още тя и допълни, че все още не са ясни точните дати, на които експертите ще пристигнат в България.

Актуализираната стратегия за съдебна реформа е добра, коментира още министър Захариева. Тя припомни,че е изготвена от предишния екип и е приета от Народното събрание през декември 2015 г. 

За съжаление обаче малко неща от стратегията са свършени, открои правосъдният министър.

"Истината е, че една реформа няма как да се случи за една година. Факт е, че 25 години се опитваме да реформираме съдебната система и е факт, че още не сме там, където трябва да бъдем и където гражданите го желаят и всички ние го желаем", добави тя.