Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Муравей Радев за Бюджет 2017: Не ме убеждава, че разходите са ефективни

Институциите поглъщат голям ресурс, а работата им се влошава, алармира бившият финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR

03.11.2016 | 19:50 Редактор: Тодор Петров
Муравей Радев за Бюджет 2017: Не ме убеждава, че разходите са ефективни

Бюджет 2017 предизвика бурни реакции в Народното събрание. Бившият финансов министър Муравей Радев гостува в "Денят ON AIR", където сподели своята експертна оценка по спорната тема.

"Бюджетът е стандартен, рутинен и предпазлив. В някои моменти може да е по-екстремален, но по-добре, че не е.  Бюджетът е изпълним, но има рискове пред него. Най-голямата слабост е разходната част. Това е поредният бюджет, който не е в състояние да ме убеди, че разходите се изразходват ефективно", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Муравей Радев подчерта, че в системата има един и същи порок, като са нужни реформи в работата на държавните институции. Финансовият експерт разясни какво има предвид:

"Тази година си похарчил 100 единици, догодина 106. Няма никаква връзка между тези 6-7%, които си похарчил тази година и ефективността на тяхното изразходване. Няма никаква оценка на качеството, която тази бюджетна система дава. Разходната част в бюджетите от 10 години насам се е удвоила, а резултатът от работата на тези държавни институции се е влошил."

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров настоя, че парите се харчат неефективно. По думите му е необходима голяма промяна в самите системи, които са дълбоко закостенели. "Ако не я реформираме ще продължаваме да лазим по дъното", убеден е специалистът.

"Тези системи поглъщат като гъби всичкия ресурс, който имат и искат още. Това още идва със заеми. Това трябва да се промени, но не съм оптимист. Тежка и болезнена реформа е. Трябва закон в парламента, но там почва изтръскване, намачкване и накрая това, което излиза, няма нищо общо с това, което е влязло", каза още Муравей Радев.

Той добави, че бюджетната рамка е много добре балансирана. Радев открои намаляването на държавния дълг, ниската данъчна тежест, спадът на безработицата и други положителни черти.