Борисов категоричен: Няма да управлявам нито с БСП, нито с ДПС

Премиерът увери, че се работи активно за по-високи пенсии

03.11.2016 | 16:55 Редактор: Тодор Петров
Борисов категоричен: Няма да управлявам нито с БСП, нито с ДПС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че моделът "Орешарски" е пагубен за държавата, а Румен Радев е следващият Орешарски. Той посочи, че една от новите опорни точки на БСП е, че "сме се разбрали, едва ли не, да им дам президентските избори и след това да направим широка коалиция".

"За съжаление, това се разпространява много от нашите приятели в дясно. Затова още веднъж искам да кажа – нито с БСП, нито с ДПС ще управлявам. Ще станем опозиция. Разбира се, това ще е фатално или много тежко за държавата. Вече сме го изтърпели и знаем много добре какво ни очаква. Знаем точно какво ще се случи. Макар че на тях ще им е много по-лесно първите 6-7 месеца, защото има много пари във фискалния резерв. 13 млрд. лв. ще ги похарчат и след това пак ще почнем от нулата да възстановяваме", каза той.

Премиерът обяви, че се работи активно за повишение на пенсиите. Според него програмата за саниране е пряко насочена и към българските пенсионери, защото това им носи 30-40% по-ниски сметки през зимата.

"Над 260 млн. лв. извън бюджета сме дали повече досега за българските пенсионери. Ако не бяха подлъгвани толкова години назад с грандомански проекти, които нямаше как да станат... Дори и да беше станало "Белене" и сега да се строи, трябваше 20 млрд. лв. да се заделят. С кои пари ще им вдигнат пенсиите?", попита той в Шумен.

Министър-председателят подчерта, че тази година 6,2 млрд. лв. са "заминали за американски централи, за руски централи, за КТБ".

"Ако тези пари сега стояха в бюджета, щях да ви отговоря веднага – 1 милиард за пенсионерите, още 1 милиард за саниране, още 1 милиард за наука и образование. Тези пари ги дадохме, а аз не съм подписал нито един от тези договори. Нито един договор не съм подписвал, с който да задължа някого. Ами ако беше станало това на Драгомир Стойнев – още един реактор сега да строим в Козлодуй, с кои пари щяхме да го правим?", попита Борисов и добави: "Надявам се хората да не се подведат в неделя".

По отношение на бюджета за следващата година, той заяви, че правителството се е постарало да подпомогне "всички слоеве на населението, като се започне от пенсионерите, образованието, отбрана и сигурност, здравеопазване".

"Постарали сме се чрез събраните повече средства да има и по-голям ръст на икономиката, и по-големи обороти в държавата", заяви премиерът.

Във връзка с президентските избори в неделя Бойко Борисов посочи, че се надява изборният процес да протече нормално.

"Разпоредил съм на МВР днес да даде публична пресконференция и да обясни всичко, което са направили досега, на медиите, чрез тях и на хората, за да може в оставащите 2-3 дни да се постараят всичко да мине така, както в една демократична държава", заяви министър-председателят.