Бурни критики към Бюджет 2017

Депутатите разглеждат финансовата рамка

03.11.2016 | 15:13
Бурни критики към Бюджет 2017

Парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди националния бюджет за следващата година, който кабинетът одобри в понеделник.

Предвиденият ръст на БВП през следващата година е 2,5 %, а дефицитът 1,4 %.

Сериозни критики към бюджета за следващата година. Спор между различните политически партии и депутати, които напуснаха залата. Това е равносметката до момента, но обсъждането на бюджета продължава.

От изказванията до момента стана ясно, че работодателите няма да подкрепят бюджет 2017. Синдикатите пък определиха сметката на министър Горанов като положителна, но твърде малка стъпка по отношение на доходите на българите през следващата година.

От ДПС настояха бюджетът да бъде изтеглен и преразгледан. Искането обаче беше подкрепено само от 5 от депутатите в комисията и съответно беше отхвърлен. Така се стигна и до напускането на залата.

"Разликата е над 700 млн. Такива приходи, потенциално могат да бъдат получени следващата година и да бъдат използвани за разходни политики. Най-важното е, че бюджетът не отговаря на икономическото развитие. Променят се всички ключови отношения, както между компонентите на БВП, така и между приходи и разходи от бюджета към БВП. Съмнявам се да е умишлено, но има над 2 седмици да се справят", посочи финансистът Петър Чобанов.

По думите му най-разумното е да се оттегли този бюджет, да се базира на реалните чиста, тогава да се внесе и да имаме нормална дискусия.

В бюджета на Финансовото министерство е заложено минималната заплата да стане 460 лв. Увеличението влиза в сила от 1-ви януари, след което предстоят две години, през които тя ще бъде напълно замразена.

Относно пенсиите за възрастни хора, там ще има увеличение малко над 2 %, което ще влезе в сила от лятото.

Обезщетението за майчинство и безработица обаче остава без промяна въпреки исканията на синдикатите и работодателите.

В бюджета е заложено още увеличение на пенсионната вноска средно с 1 %. Данъците остават без остават без промяна.

Най-много пари през 2017 година правителството ще отдели за сектор отбрана и сигурност, образование, здравеопазване и социални разходи.

Вижте всичко по темата във видеото: