Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Михаил Миков: Промените в Изборния кодекс - сделка в управляващото мнозинство

Сделката е дали квадратчето "Не гласувам за никого" да се отчита и при кои избори, обясни той в Денят ON AIR

21.10.2016 | 19:59 Редактор: Ирина Георгиева
Михаил Миков: Промените в Изборния кодекс - сделка в управляващото мнозинство

Дискусията за изборните промени се сведе до корекции, които са сделка вътре в управляващото мнозинство за квадратчето "Не гласувам за никого". Това заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в Денят ON AIR.

Той обясни, че сделката е била дали да се отчита това квадратче и при кои избори.

"Тоест да се отчита при изборите, които са еднолични органи на власт. Това ограничение, което се прави очевидно под натиска вътрекоалиционни отношения веднъж, разбира се поставиха се отново големите въпроси - задължителното гласуване и абсурдността да не гласуваш за никого", заяви Миков.

Според него трябва да се дискутират по-широко нещата, защото какво означава да "не подкрепяш никого" - изборите се правят, за да се види общественото влияние на отделните политически партии, а не да изразиш неудовлетворение от властта. По думите му според Конституцията, когато си недоволен от властта се прави протест - а той е съвсем друго нещо, когато човек излиза с името си, с исканията си и ги поставя.

С такъв тип законодателни промени не повишаваме доверието, подчерта Миков. Той отбеляза, че гражданите имат възможност да създадат Инициативен комитет или партия като не харесват никого и да издигнат свой кандидат. Отрицанието не може да се изразява в изборите - в тях се изразява желанието на гражданите за алтернативна политика, смята Миков.

Квадратчето "Не гласувам за никого" беше необмислен компромис, подчерта Миков.

"Вотът винаги е за обективно измерване на политическото влияние на партии, на хора, на кандидати, които имат претенциите да управляват", коментира Миков.

"За да не се притесняват българските граждани е добре представителите на отделните политически партии в Комисиите, застъпниците, наблюдателите, да си свършат работата. Тогава се дават достатъчно гаранции, но тогава, когато това се върши формално - тогава остава усещането, че се вършат тези фалшификации, които хвърлят сянка и много недоверие към всяка власт", добави той.

За да е успешна кандидат-президентската кампания на БСП трябва през останалите две седмици още динамично и по-интензивно да се наблегне на срещите с хора, подчерта той. Според него генерал Румен Радев и Илияна Йотова го правят това много силно.

Генерал Радев няма да успее сам да победи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, коментира Миков. По думите му ще успее с доверието, което ще получи след участието си по медиите, от посланията, които изпраща.

Запитан, дали ще се търси ляво обединение, ако се стигне до балотаж, той отговори, че е късно за такова, но ще се търси подкрепата на всички хора, които разбират себе си като леви.