"Не подкрепям никого" раздели мненията в НС

Депутатите все още не са гласували на първо четене спешните промени в ИК

21.10.2016 | 13:33 Редактор: Мария Аладжова

12 са внесените предложения за изменения в Изборния кодекс, които и в този час се обсъждат в Народното събрание. Парламентът едва събра необходимия кворум, за да започне работа тази сутрин, наложи се втора регистрация, за да заемат депутатите местата си.

Към този момент гласуване все още няма, макар че в пленарната зала отново се разразиха остри дебати между политическите сили.

Народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев се закани, че ще поиска оставката на зам.-председателя на ПГ на АБВ Кирил Цочев и прогнозира, че през пролетта ще има предсрочни парламентарни избори. 

Сред основните спешни промени в ИК е отпадането на тавана от 35 изборни секции за държави в ЕС, както и изменение в начина, по който ще се смята гласът "Не подкрепям никого" в бюлетината.

Решението този вот да се отчита само при мажоритарните избори - за президент и за кметове, предизвика остра полемика. В крайна сметка се очаква именно този принцип да мине на първо четене днес и да бъдат финализирани при втория прочит следващата седмица.

Вижте още: