Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стефан Янев: Ако Главчев се беше провалил, отивахме към конституционна криза

"Има основание за сериозен одит в сферата на финансите", смята лидерът на "Български възход"

05.04.2024 | 19:44 Редактор: Вяра Димова

За да дадем оценка на новия служебен кабинет, трябва да видим как ще работи и какви резултати ще покаже. Можем да оценяваме сега единствено това как изглежда. Преди това ще поздравя г-н Главчев, че прие това предизвикателство и се отнесе сериозно. Ако г-н Главчев се провали и беше в несъстояние да направи този кабинет, ние потенциално отивахме в конституционна криза. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ лидер на "Български възход" Стефан Янев в студиото на "Денят ON AIR".

В новия служебен кабинет има хора на всички и именно това е главният проблем, смята той.

"Основният инструмент по време на служебния кабинет е всички партии да плюят по служебния кабинет. Да, но сега той е на партиите", коментира Янев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че започва кална кампания, в която политическото липсва. 

"Ако довчера говорихме за изпирането на един или втори политик, сега кого изпираме? Главният секретар е най-старшият професионален служител в Министерството на вътрешните работи. Той няма работа с политици, които да го защитават. Подал си е заявление за напускане. Щом е подадено, връщане назад няма", изрази мнение бившият служебен премиер и определи оттеглената оставка като пиарско отказване.

Янев заяви, че не вижда политически елемент в акцията в Агенция "Митници": "Опитват се да дадат такъв привкус хора, които имат притеснения. Същността на работата на правоохранителните органи на държавата, на съдебната власт, е да пресичат такъв тип поведение".

Гостът коментира и думите на Денков, според които ДАНС прикрива канал за наркотици.

"Това е безотговорно казано от министър-председател. Той не може да има оперативната информация, по която работят определени служби. Дали прикриват или разработват канал, тези хора не я познават, не познават естеството на работа на тези служби", посочи лидерът на "Български възход".

Според него има основание за сериозен одит в сферата на финансите и припомни, че едно от постиженията на кабинета в оставка е приемането на бюджета за 2024 г., но постановлението за разходването на бюджета се е забавило: "Там са заровени доста въпроси".

Янев обяви, че "Български възход" вече се готви за изборите и още утре предстои Национален форум, който ще събере активисти от цялата страна.

"В хората има гняв. Най-големият проблем в цялото политическо, което прилича на представление, политика на скандала, отблъсква хората. Българите са патриоти", настоя бившият служебен премиер.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.